Dodijeljene godišnje nagrade Mljekarskog lista za 2022.

Državni tajnik Zdravko Tušek i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać su u srijedu, 25. siječnja 2023. godine, u nazočnosti župana koprivničko-križevačkog Darka Korena u Križevcima sudjelovali na Stručnom skupu u organizaciji Hrvatske mljekarske udruge, koja tradicionalno svake godine nagrađuje najuzornije proizvođače mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Domaćin ovogodišnjeg skupa bilo je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, a pokrovitelj Koprivničko-križevačka županija. Tom prilikom su dodijeljene Godišnje nagrade Mljekarskog lista, koji ujedno obilježava 60. obljetnicu djelovanja. Mljekarski list mjesečnik je s dugogodišnjom tradicijom, a svojim kontinuitetom i redovitošću izlaženja već je dugo u samom vrhu stručnih, edukativno-informativnih časopisa u Hrvatskoj, namijenjen poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom mlijeka. Putem Mljekarskog lista uspostavljena je kvalitetna suradnja s udrugama uzgajivača goveda, udrugama proizvođača mlijeka te stručnim službama Ministarstva poljoprivrede, kao i s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. Mliječna farma godine je farma obitelji Murković iz Novakovca u Međimurju, a najperspektivniji mladi proizvođač mlijeka Marko Ivančan iz Novačke u Prekodravlju.

Murkovići su iz podmjere 4.1.1. iz Programa ruralnog razvoja realizirali dogradnju postojeće staje  s ciljem poboljšanja dobrobiti mliječnih krava, a izgrađena su i spremišta za stočnu hranu i mehanizaciju te je nabavljena nova poljoprivrednu mehanizaciju. Na farmi je danas ukupno 340 različitih kategorija od čega je 186 krava holstein pasmine, a obrađuju 126 ha poljoprivrednog zemljišta.

Sa 150 krava i prosječnom proizvodnjom od 8300 litara po kravi obitelj Ivančan pripada najuspješnijim proizvođačima mlijeka, a razlog tomu je racionalno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, poštivanje sjetvene strukture kultura podređenih hranidbi visokomliječnih krava, ali i pravilno i postupno ulaganje u proizvodnju uz slušanje savjeta struke. Iz podmjere 4.1.1 Programa ruralnog financirali su tri robota za mužnju i nadogradnju farme i nabavu opreme za farmu, traktora i priključne mehanizacije, dok su iz podmjere 4.1.2. financirali izgradnju lagune za stajski gnoj.

Uviđajući izazove u sektoru mljekarstva, Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano reagira različitim mjerama. Tako je državni tajnik Tušek danas istaknuo kako je samo kroz Program ruralnog razvoja do sada za mliječno govedarstvo ugovoreno 810 projekata vrijednih 109 milijuna eura, od čega je isplaćeno 90 milijuna eura. Naglasio je i kako je 2022. godine proveden je poseban natječaj vrijedan gotovo 20 milijuna eura u sklopu operacije 4.1.1 koji se odnosio na ulaganja u sektor mliječnog govedarstva, a zaprimljeni zahtjevi su u procesu administrativne kontrole. Također, uz mjere izravne pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo poljoprivrede potiče bolje povezivanje primarnih proizvođača kroz strukovne organizacije te proizvođačke organizacije te osigurava pravni okvir za promociju i bolju prepoznatljivost poljoprivrednih proizvoda, uključujući mlijeko i mliječne proizvode. Naime, u suradnji s proizvođačima izrađuje se specifikacija za oznaku „Dokazana kvaliteta za mlijeko i mliječne proizvode“, što će hrvatskim potrošačima značiti da je riječ o mlijeku proizvedenom i prerađenom u Republici Hrvatskoj pri čemu su standardi proizvodnje viši od propisanog.

U okviru 3,8 milijardi eura vrijednog Strateškog plana za razdoblje 2023. do 2027. godine zadržana su proizvodno vezana plaćanja za krave u proizvodnji mlijeka i za uzgoj krava dojilja te su dodana plaćanja za krave prvotelke, a zadržane su sve dosadašnje operacije dobrobiti, uz novu potporu za rasplodne junice, kao i povećanje iznosa za obogaćena ležišta. Cilj Strateškog plana i dodatnih mjera je zaustavljanje negativnih trendova u proizvodnji mlijeka te rast udjela mladih poljoprivrednika kao nositelja poljoprivrednih gospodarstava, uz jačanje konkurentnosti njihovih poljoprivrednih gospodarstava i povećanja vrijednosti sektora za 20 % do 2030. godine. 

Pisane vijesti