Europska komisija odobrila hrvatski program potpore prerađivačima vrijedan 40 milijuna eura

Europska komisija je u četvrtak, 12. siječnja 2023. godine, odobrila Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, zaključivši kako je hrvatski program prikladan i razmjeran za otklanjanje ozbiljnog poremećaja u gospodarstvu države članice. Koristeći mogućnosti iz ovog Programa, Ministarstvo poljoprivrede će u prvoj polovici ove godine omogućiti hrvatskim prerađivačima potporu vrijednu 200 milijuna kuna odnosno veću od 26,5 milijuna eura, a procjenjuje se kako će Program obuhvatiti više od 900 korisnika. 

Cilj Programa je pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja. Zbog iznimno velikog povećanja cijene energenata subjekti u preradi poljoprivredni proizvoda dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.
 
Program će se provoditi kroz dvije mjere: Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije te Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije, a prihvatljivi korisnici su poduzeća svih veličina koja prerađuju meso, mlijeko, voće i povrće ili proizvode ulja i masti, mlinske proizvode te šećer.
 
Potporu u mjeri za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije moguće je ostvariti u iznosu do 2 milijuna eura po poduzetniku, dok je potporu za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije moguće ostvariti u iznosu do 4 milijuna eura po poduzetniku.
 

Pisane vijesti