Otvoren vatrogasni dom i kulturni centar u Jasenovcu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 21. prosinca 2022. godine, u nazočnosti župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka i načelnice Općine Jasenovac Marije Mačković sudjelovala na otvorenju vatrogasnog i kulturnog doma u Općini Jasenovac, projekta vrijednog više od 5 milijuna kuna te financiranog sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Predmetnim ulaganjima u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja za temeljne usluge i obnovu sela obnovljena je, modernizirana i opremljena postojeća građevina vatrogasnog doma sa spremištem, uz prateći kulturni centar. Ovim projektom poboljšat će se uvjeti rada članova DVD Jasenovac, ali i unaprijediti kulturne aktivnosti na području Općine te doprinijeti lokalnoj zajednici.

Tom prilikom ministrica Vučković je zahvalila vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti te čestitala okupljenima, podsjetivši kako je iz spomenute Mjere 7 diljem Hrvatske isplaćeno gotovo 2,3 milijarde kuna, a samo u Sisačko-moslavačkoj županiji u tu svrhu više od 106 milijuna kuna. Kada je riječ o izgradnji ili rekonstrukciji vatrogasnih domova iz Programa ruralnog razvoja diljem Hrvatske, odobrena su 73 ulaganja u ukupnoj vrijednosti potpore veće od 378 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano ulaže u opremanje vatrogasnih zajednica - vatrogasnom opremom, osobnom zaštitnom opremom i vatrogasnim vozilima. Od 2018. godine do kraja 2022. godine za tu je namjenu Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici isplaćeno oko 126 milijuna kuna, dok je u zajedničkom projektu s MUP-om Ministarstvo poljoprivrede sudjelovalo s gotovo 38 milijuna kuna za sufinanciranje nacionalnog učešća u projektu kojim je nabavljeno 94 različitih vatrogasnih vozila za područje cijele RH.

Također, Ministarstvo u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i u narednom periodu nastavlja, u skladu s Programom opremanja i osposobljavanje vatrogasnih zajednica za razdoblje 2020. do 2023., iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma financirati opremanje vatrogasnih zajednica nabavom ukupno 76 vatrogasnih vozila za gašenje šumskih požara, uz nabavu i vatrogasne opreme i osobne zaštitne opreme. 

Pisane vijesti