Obzor Europa - okvirni program za istraživanje i inovacije

Obzor Europa nastavak je Okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije programa Obzor 2020 u razdoblju 2021. – 2027. Riječ je o vodećoj inicijativi Europske unije za potporu istraživanjima i inovacijama, kojom se dopunjuje nacionalno i regionalno financiranje.

Europska partnerstva u okviru Obzora Europa su osmišljena i razvijena kako bi se postiglo usklađivanje s nacionalnim strategijama, izbjeglo dupliciranje napora te ostvarilo rješavanje ekonomske krize jačajući konkurentnost i inovacije.
Obzor Europa uključuje tri stupa:
  • Znanstvena izvrsnost
  • Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost
  • Inovacije 
U okviru stupa „Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost“ podupiru se istraživanja posvećena društvenim izazovima i industrijskim tehnologijama u području hrane, biogospodarstva, prirodnih resursa, poljoprivrede i okoliša.

Ključna područja istraživanja i razvoja grupirana su u sedam klastera (Zdravlje; Kultura, kreativnost i uključivo društvo; Civilna sigurnost za društvo; Digitalizacija, industrija i svemir; Klima, energija i mobilnost; Hrana, biogospodarstvo, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš; Zajednički istraživački centar).

Klaster VI - Hrana, bioekonomija, prirodni resursi, poljoprivreda i okoliš tijekom iduće dvije godine ima na raspolaganju značajna sredstva za projekte vezane uz održivost. Ukupni proračun za iduću godinu iznosi 1,056 milijardi eura uz 903,9 milijuna eura za 2024., uključujući financiranje istraživačkih misija usmjerenih na Zeleni plan.

Na stranicama Europske komisije Funding & Tenders objavljen je Nacrt radnog programa za 2023. i 2024. godinu kao i informacije o zatvorenim, otvorenim i predstojećim natječajima.