Za poljoprivrednike dva programa pomoći vrijedna ukupno 300 milijuna kuna

Program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda predlaže se zbog iznimnog rasta cijena energenata koji je u 2022. dodatno ubrzan zbog ruske agresije na Ukrajinu, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Vlada je u petak, 9. prosinca 2022., donijela dva programa potpore namijenjena poljoprivrednicima, pa je tako za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda namijenjeno 200 milijuna kuna, a za ublažavanje šteta od suše 100 milijuna.

Subjekti u preradi poljoprivrednih proizvoda, kako je navela, dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i potencijalnog generiranja gubitaka. 

U prerađivačkoj industriji zaposleno je gotovo 92 posto svih zaposlenih u industriji u Hrvatskoj, pri čemu se najveći dio, gotovo 16 posto, odnosi na prehrambeno - prerađivačku industriju, rekla je Vučković napominjući kako je očekivanih prihvatljivih korisnika potpore oko 900.

Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih sredstava, a program je vrijedan 200 milijuna kuna.


Za ublažavanje šteta od suše 100 milijuna kuna

Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje štete od suše u 2022. godini vrijedan je 100 milijuna kuna, a omogućit će ublažavanje posljedica šteta i to na prinosima kukuruza, soje, suncokreta, voća, povrća, šećerne repe i duhana.

Vučković je navela kako je, prema podacima iz registra šteta od prirodnih nepogoda u 2022. godini, 17 županija proglasilo prirodnu nepogodu suša za područja ukupno 281 jedinice lokalne samouprave.

Štete od suše su negdje i do 100 posto u odnosu na trogodišnje prosjeke, a poljoprivredni proizvođači najčešće su prijavljivali štete na proljetnim ratarskim kulturama, duhanu, voću i povrću.


Vlada je danas u Hrvatski sabor uputila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi kojima se omogućuje pravovremena primjena odobrenog nacionalnog Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike vrijednog 3,75 milijardi eura, a čija primjena počinje 1. siječnja.

Ujedno se pravno uređenje ekološke proizvodnje i označivanja ekološke proizvodnje usklađuje s posljednjim izmjenama pravne stečevine EU, uvodi se novi upisnik posjednika žitarica, uljarica i njihovih proizvoda itd.

(Hina)

Pisane vijesti