Ministrica Vučković održala sastanak sa slovenskim i japanskim veleposlanikom u RH

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u ponedjeljak, 3. listopada 2022. godine, održala sastanak s veleposlanikom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašperom Dovžanom na temu jačanja suradnje dviju zemalja u području poljoprivrede, a potom i veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Isom Masatom u cilju intenziviranja vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s naglaskom na izvoz hrvatskog vina i tune u Japan.

Tijekom sastanka s veleposlanikom Republike Slovenije u RH istaknuta je uspješna suradnja dviju zemalja kroz Mješovito hrvatsko-slovenski odbor za gospodarsku suradnju, u sklopu trilaterale Hrvatske sa Slovenijom i Italijom te suradnja agencija za plaćanja u poljoprivredi i savjetodavnih službi.

Obje strane su se usuglasile kako je od velike važnosti nastaviti dijalog oko tema vezanih uz zdravlje i dobrobit životinja, zaštitu poljoprivrednih proizvoda i  suradnju u području ribarstva. Nadalje, naglasak se stavlja i na razmjenu iskustava vezanih uz kratke lance opskrbe hranom, kao i sustav označavanja prehrambenih proizvoda na lokalnoj razini. 

Tijekom sastanka s veleposlanikom Japana u Republici Hrvatskoj Isom Masatom istaknuta je uspješna suradnja dviju zemalja u području ribarstva te velikog udjela izvoza tune iz Hrvatske u Japan u ukupnoj vanjsko trgovinskoj razmjeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda. Ujedno je spomenuta i vrlo dobra suradnja s nadležnim službama Japana u veterinarskom sektoru na izradi potrebnih dozvola i certifikata za izvoz mliječnih i mesnih proizvoda.

Hrvatska je zainteresirana za bolju suradnju znanstvenih institucija i prijenosa japanskih znanja i iskustava, dok je veleposlanik Japana prenio ministrici Vučković interes Japana za intenziviranjem uvoza hrvatskih vina.

Pisane vijesti