Ugovori vrijedni 29 milijuna kuna za ulaganja u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u petak, 22. srpnja 2022. godine, uručila odluke o dodijeljenim bespovratnim sredstvima u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Republike Hrvatske za 2022. godinu. Ukupno su u sektore prerade drva i proizvodnje namještaja upućene 63 odluke o potporama male vrijednosti ukupno vrijedne gotovo 29 milijuna kuna.

Navedene potpore omogućit će investicije u 54 proizvodna ulaganja u tehnologije i postrojenja diljem Hrvatske u vrijednosti većoj od 25 milijuna kuna, 4 ulaganja u proizvodno-poslovne objekte u vrijednosti 3 milijuna kuna te 5 ICT ulaganja u vrijednosti 608 tisuća kuna. 

„Prerada drva i proizvodnja namještaja su od strateške gospodarske važnosti za Hrvatsku, pokazuju kontinuiran godišnji trend povećanja zaposlenosti, u ukupnom prihodu prerađivačke industrije te u ukupnom izvozu Hrvatske sudjeluju s udjelom od sedam posto, a uspoređujući vrijednosti izvoza i uvoza u 2021. ostvarena je pozitivna vanjskotrgovinska bilanca u vrijednosti od 476 milijuna eura. Isti trend nastavlja se i u prva četiri mjeseca 2022. kada je ostvaren izvoz od 579 milijuna eura, a iako je unazad nekoliko posljednjih godina ostvaren rekordan izvoz vidimo dodatne mogućnosti za razvoj“, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković te objasnila kako je cilj Ministarstva, definiran i kroz Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja do 2030., povećanje konkurentnosti sektora te stvaranje preduvjeta za održiv rast i razvoj uz promicanje resursno održivog i učinkovitog, kružnog, zelenog i niskougljičnog gospodarstva, ali i pozicioniranje RH kao izvoznika proizvoda veće dodane vrijednosti.

Kroz programe potpore male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj od 2016. do 2019. dodijeljeno je ukupno 144 milijuna kuna za sufinanciranje 283 investicijskih ulaganja poduzetnicima diljem Hrvatske. Putem Programa ruralnog razvoja za ove djelatnosti raspisano je natječaja ukupne vrijednosti preko 1 milijarde kuna, a sklopljeni su ugovori u vrijednosti odobrene potpore od gotovo 576 milijuna kuna, od čega je za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva ugovorena potpora od gotovo 123 milijuna kuna.

Također, uslijed koronakrize bespovratnim sredstvima subvencionirana je premija osiguranja i kamatna stopa u okviru kreditne linije kreirane u suradnji s HABOR-om, za što je osigurano 25 milijuna kuna.  

Pisane vijesti