182 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja vrijedna 111 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem, u nazočnosti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, u petak, 10. lipnja 2022. godine nazočila svečanom uručenju novih ugovora o potpori iz mjera 4,5,6 i 7 Programa ruralnog razvoja, a ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić predstavio je nazočnima dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja. Ukupno su upućena 182 nova ugovora o odobrenoj potpori iz Programa u ukupnoj vrijednosti od 111 milijuna kuna.

Putem Mjere 4 je za 14 korisnika ugovorena potpora od gotovo 20 milijuna kuna, a riječ je o različitim sektorskim ulaganjima u području trajnih nasada, voćarstva, vinogradarstva, potom nabave mehanizacije i povećanja poljoprivredne konkurentnosti. Putem operacije 5.2.1. dodijeljena je potpora vrijedna 3,5 milijuna kuna za sedam korisnika putem koje će obnoviti svoje poljoprivredne potencijale stradale u potresu, dok je 155 korisnika ostvarilo pravo na potporu veću od 47 milijuna kuna putem Mjere 6 koja se odnosi na potpore mladim poljoprivrednicima, na ulaganja u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, na potpore za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.  Također, vrijednost potpore veća od 41 milijun kuna dodijeljena je za šest korisnika u sklopu Mjere 7, koja je namijenjena razvoju temeljnih usluga i obnovi sela. 

„Od srca čestitam novim korisnicima mjera ruralnog razvoja koji predano rade i investiraju i u vremenima višestruke krize. Zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima i Vladi RH koja prati investicijski ritam domaćih proizvođača, do sada smo iz Programa ruralnog razvoja isplatili 16,5 milijardi kuna. Nastavit ćemo podržavati hrvatsku proizvodnju hrane i prehrambenu sigurnost naših građana na sve raspoložive način, tome u prilog govori i jučerašnja Odluka Vlade kojom je za tučom pogođene županije osigurano 54 milijuna kuna pomoći, od toga 25 milijuna kuna za stradalu poljoprivredu“, istaknula je ministrica Vučković prilikom svojeg obraćanja korisnicima.

Pisane vijesti