U Osijeku održani Dani polja, pšenice i ječma

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak je, u srijedu 9. lipnja 2022. godine, u nazočnosti rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlade Guberca i dekana Poljoprivrednog fakulteta Osijek Krunoslava Zmaića, sudjelovao na Danima polja, pšenice i ječma u Osijeku, koji su se održali u organizaciji Odjela za sjemenarstvo, Poljoprivrednog instituta Osijek.

S tradicijom više od čak 144 godine oplemenjivanja i proizvodnje sjemena ratarskih kultura ta institucija i danas djeluje kao eminentni javni znanstveno-istraživački institut čiju temeljnu djelatnost čine znanstvena i razvojna istraživanja u području oplemenjivanja i sjemenarstva najboljih sorti i hibrida najvažnijih ratarskih kultura.

U uvodnom obraćanju državni tajnik Majdak je istaknuo kako imamo porast ratarskih kultura: „Mislim da možemo biti zadovoljni ovogodišnjom sjetvom, što je od iznimne važnosti zbog trenutne situacije u Ukrajini. Ove godine je procjena da ćemo pšenice imati oko 8 tisuća hektara, a ječma 3 tisuće što je blagi rast u odnosu na proteklu godinu. Također, Ministarstvo je osmislilo i Program potpore sjemenskog kukuruza koji iznosi 5 tisuća kuna, odnosno maksimalno 35 tisuća kuna. Nadalje, prema zadnjim podacima izračuna za 2020. godinu samodostatnost za žitarice je na razini 180 %, a uljarica 287 %.“

U Hrvatskom saboru prošle je godine izglasan Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja s glavnim ciljevima uređenja proizvodnje, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala. Ministarstvo poljoprivrede je i kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u ratarske kulture, konkretnije za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju osigurano je 70 milijuna kuna.

Pisane vijesti