U Rugvici otvoren dječji vrtić sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u srijedu, 8. lipnja 2022. godine, u nazočnosti izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnice Vesne Bedeković, saborskog zastupnika i načelnika Općine Rugvica Mate Čička, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željke Josić, zamjenika župana Zagrebačke županije Damira Tomljenovića, generalnog vikara i moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola i  izaslanika Zagrebačke nadbiskupije i kardinala Josipa Bozanića mons. Tomislava Subotičaneca te uzoritog kardinala nadbiskupa Vrhbosanskog u miru Vinka Puljića sudjelovala na otvorenju Dječjeg vrtića Medvjedići u Rugvici. Riječ je o projektu sufinanciranom iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore u iznosu od 7,4 milijuna kuna. 

Provedbom projekta izgrađen je i opremljen dječji vrtić na površini većoj od tisuću metara kvadratnih, pri čemu je realizirano 56 namjenskih prostora i uređena i opremljena zelena površina, a otvoreno je i 17 novih radnih mjesta.  

Ministrica Vučković je prilikom otvorenja naglasila kako je cilj ove Vlade stvoriti uvjete za kvalitetan i sadržajan život u svim ruralnim područjima Hrvatske uz kreiranje učinkovitih mjera i politika te u tom kontekstu istaknula zadovoljstvo odazivom jedinica lokalne i regionalne samouprave na natječaje Mjere 7, koja je predviđena za investicije u temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima: „Uspješnim korištenjem europskih sredstava sufinancirana je izgradnja, rekonstrukcija i opremanje oko 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske. Svi ovi projekti financirani su s ukupno više od milijardu kuna, pri čemu je samo u Zagrebačkoj županiji ugovoreno 8 projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti većoj od 46 milijuna kuna. Današnjim, ne samo financijski vrijednim, ulaganjem u Dječji vrtić Medvjedići otvorit će se mjesto za boravak ukupno 85 predškolske djece, ali i direktno doprinijeti našem strateškom cilju da očuvamo i poboljšamo demografsku sliku hrvatskih ruralnih područja“.

Do danas je na području Zagrebačke županije u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno  projekata u vrijednosti 126 milijuna kuna što uključuje, uz spomenutih 8 dječjih vrtića, i 4 ulaganja u društveno-kulturne centre, 10 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta, ali i ulaganja koja se odnose na razvojne planove, sektor vodoopskrbe te jedno ulaganje u vatrogasni dom. U Zagrebačkoj županiji iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno je 663 milijuna kuna od 863 milijuna kuna odobrene potpore. Od toga je u Općini Rugvici isplaćeno 44 milijuna kuna.

Pisane vijesti