Dodijeljene nagrade Večernjakove domovnice

U Bad Homburgu, desetak kilometara sjeverozapadno od Frankfurta u petak je održana dodjela nagrada Večernjakova domovnica 2022. Nakon što su u ožujku proglašeni dobitnici 16. po redu Večernjakova izbora u kategoriji sporta, glazbe, glume i showbizza koje su izabrali čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazina zajedno sa čitateljima partnerskih portala iz Njemačke, Austrije i Švicarske te žirijem novinara i stručnih suradnika, pobjednicima su u petak navečer u prestižnoj dvorani Kurhaus u Bad Homburgu uručena prestižna nagrada. Svečanosti je kao izaslanica Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nazočila ministrica Marija Vučković.

Vanda Babić Galić: Nema veće ljubavi prema Hrvatskoj od iseljeničkog hrvatskog srca

Ovogodišnja dodjela nagrada Večernjeg lista održala se pod visokim pokroviteljstvom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika. U svoje i ime ministra Gordana Grlića Radmana goste je pozdravila posebna savjetnica ministra vanjskih i unutarnjih poslova RH Vanda Babić Galić koja je istaknula kako joj je posebno zadovoljstvo i radost u Bad Homburgu, gdje se po 16. put, od toga 15. godina u ovoj dvorani, održava Večernjakova Domovnica, prenijeti pozdrave visokog pokrovitelja ovog izbora ministra dr. sc. Gordana Grlića Radmana koji iznimno cijeni ovaj skup kao i svaki napor hrvatske iseljeničke zajednice.
- A ta naša Zajednica je uvijek bila važan, ponekad i presudna, kotač u svojoj predanosti i skrbi prema domovinskoj Hrvatskoj - koja je to znala cijeniti i koja vam je za to iskreno zahvalna. Domovinska nagrada Večernjeg lista domovnica je nešto najvrjednije dobitnicima. Ona je puno više od same nagrade i ispisanog papira. Ona je bitak vlastitosti i onoga što svi nosimo u sebi kao našu temeljnu odrednicu. Citirat ću stoga riječi jedne dobitnice kako “nema većeg ponosa od domovinske nagrade”, a ja bih još dodala “ni veće ljubavi prema Hrvatskoj od iseljeničkog hrvatskog srca”. Zato, neka ovaj “mali sabor hrvatskog iseljeništva”, kako je ovaj Večernjakov skup u ovoj dvorani u Bad Homburgu 2018. godine nazvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, bude i dalje svjetionik i put kojim ćemo se povezivati u zajedničkoj nakani i cilju jačanja i izgradnje na svim poljima Lijepe naše domovine. To je zahtjevan put i često se umorimo, no svaki naš kamen koji smo ugradili putokaz je našoj djeci i budućim generacijama. Hvala Večernjem listu koji ustrajno okuplja hrvatske udruge, klubove i zajednice izvan Domovine te tako povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku. MVEP i Vlada Republike Hrvatske svojim radom će nastaviti brinuti ne samo o Hrvatima ovdje u Njemačkoj i svijetu već i o autohtonim Hrvatima izvan granica RH te zajedno sa svima vama živjeti Hrvatsku, rekla je Vanda Babić Galić.

Ministrica Marija Vučković se upisala u Zlatnu knjigu grada Bad Homburga

Domovnici je nazočila i ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković koja je u svom govoru istaknula važnost jednog ovakvog događaja kakav je Večernjakova domovnica. Ministrica se upisala u Zlatnu knjigu grada Bad Homburga. Naime, simbolična je tradicija da se visoki uzvanici upisuju u Zlatnu knjigu grada. Među govornicima bili su i Tomislav Šimičević, šef ureda predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnik, veleposlanik RH u Berlinu Gordan Bakota.  Alexander Hetjes, gradonačelnik Bad Homburga je kazao koliko mu je drago što se Večernjakova domovnica održava baš u Bad Homburgu te se prisjetio Olge Stoss koja je i zaslužna jer je Domovnica pronašla svoj "dom" u njihovom gradu. - Gospođa Stoss je godinama dolazila na dodjelu nagrada, ali je sad bolesna i nije u mogućnosti doći. No, njezina je uloga u svemu ovome bila pokretačka i odlučujuća snaga koja je stajala iza partnerstva gradova Bad Homburg i Dubrovnik te njoj možemo zahvaliti za puno toga, rekao je Hetjes, ističući kako ponos jer je u središtu ovogodišnje dodjele nagrada Večernjakova domovnica obilježavanje 20. obljetnice prijateljstva gradova Dubrovnika i Bad Homburga, čije se prijateljstvo iz godine u godinu njeguje. Među brojnim uglednim gostima bio je i bivši ministar vanjskih i europskih poslova, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora i međunarodnog tajnika HDZ-a dr. Miro Kovač, potom zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš te brojni drugi.

Program su uspješno vodili studentica Međunarodnih odnosa iz Beča Dora Puđa i voditelj jutarnjeg programa HTV-a Ognjen Golubić. U glazbenom dijelu programa nastupio je poznati hrvatski pjevač Đani Stipaničev, glazbeni i bračni par Paula i Đelo Jusić Junior. Svoj premijerni nastup na Domovnici imala je dobitnica ovogodišnje Večernjakove domovnice Katarina Mihaljević iz njemačkog Darmstadta. Svojim nastupom oduševio je Folklorni ansambl Linđo zajedno sa muškom Klapom Fa Linđo.

Pobjednici Večernjakove domovnice 2022. nalaze se na poveznici.

Tekst: Marina Dokoza, Večernji list
Foto: Željko Tutnjević

Pisane vijesti