Otvorenje vatrogasnog doma DVD-a Muć i radni posjet Gradu Novalji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine, u nazočnosti potpredsjednika Sabora i predsjednika HVZ-a Ante Sanadera, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i načelnika Općine Muć Filipa Stupala otvorila Vatrogasni dom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Muć. Također, ministrica je obišla još dva vrijedna projekta financirana sredstvima iz spomenutog Programa te lokaciju buduće ribarske luke u Gradu Novalji, gdje je održala radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Dabom.  

Nova zgrada Vatrogasnog doma DVD-a Muć sufinancirana je sredstvima Mjere 7 u ukupnom iznosu odobrene potpore 7,4 milijuna kuna, a uključuje vatrogasni toranj te prostor za aktivnosti i djelovanje udruga, posebno spremište za Crveni križ te prostor za provedbu dobrovoljnog darivanja krvi. Čestitavši na uspješnom projektu vatrogasnog doma i zahvalivši vatrogascima na njihovoj predanosti i hrabrosti, ministrica Vučković je naglasila kako bez funkcionalne komunalne i društvene infrastrukture nema ni mogućnosti pozitivnih demografskih pokazatelja, a onda ni razvoja poljoprivrede, te istaknula kako je za temeljne usluge i obnove sela Programa ruralnog razvoja na području Splitsko-dalmatinske županije isplaćeno 130 milijuna kuna, pri čemu je sufinancirano osam vatrogasnih domova te kulturnih i društvenih centara, uz 19 ulaganja u dječje vrtiće.
 
Istaknuta su ulaganja u opremanje i osposobljavanje vatrogasnih zajednica, pri čemu je slijedom sporazuma s HVZ-om za 2018. i 2019. Ministarstvo isplatilo oko 54 milijuna kuna, a sukladno novom Sporazumu do 2023. godine predviđen je iznos od oko 132 milijuna kuna. Povrh toga, iz sredstava opće korisnih funkcija šuma do danas je izvršeno radova održavanja ovih prometnica u dužini od oko 530 km, za što je Ministarstvo izdvojilo oko 65 milijuna kuna.
 
Prilikom radnog posjeta Gradu Novalji ministrica Vučković je održala sastanak s gradonačelnikom Dabom i suradnicima na temu aktualnosti u lokalnom ribarstvu i poljoprivredi, a potom obišla Dječji vrtić i jaslice Carić i Vatrogasni dom Novalja, projekte sufinancirane sredstvima Mjere 7 u iznosu većem od 10 milijuna kuna, pri čemu je u Ličko-senjskoj županiji iz Programa ruralnog razvoja isplaćena potpora u vrijednosti većoj od milijardu kuna. Također, ministrica je obišla lokaciju buduće ribarske luke u Novalji. Riječ je o značajnom projektu sufinanciranom u iznosu od 35 milijuna kuna sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a odnosi se na poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, doprinosa zaštiti okoliša i prirode te veće energetske učinkovitosti i poboljšanja zdravlja, sigurnosti i radnih uvjeta.

Pisane vijesti