U Varaždinu održana 4. izložba bučinih ulja Alpe - Adria i 11. izložba bučinih ulja Hrvatske

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom u subotu, 21. svibnja 2022. godine, u nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Strička i zamjenika župana Osječko-baranjske županije Mate Lukića te predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića  sudjelovala na 4. izložbi bučinih ulja Alpe - Adria i 11. izložbi bučinih ulja Hrvatske u Varaždinu. Za naslov šampiona ove se godine natjecalo čak 158 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke, a tom je prilikom ministrica uručila priznanje šampionu izložbe, Mladenu Cesarecu iz Krapinsko-zagorske županije.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjelovala su isključivo 100 posto čista ulja, a natjecanje se odvijalo u dvije kategorije - djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.  

Proizvodi više dodane vrijednosti, koje smo imali danas prilike vidjeti i kušati na izložbi, govore nam o ozbiljnosti i spremnosti hrvatskih proizvođača da konkuriraju ne samo na lokalnom, već i na zahtjevnom međunarodnom tržištu. O tome svjedoči i visoko sedmo mjestu na kojem se Hrvatska nalazi po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Međutim, dodatan uspjeh hrvatskih proizvođača proizlazi iz činjenice da se čak 19 proizvoda nalazi u postupku zaštite, a među njima i Varaždinsko bučino ulje, koje ima prijelaznu nacionalnu zaštitu kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, izjavila je ministrica Vučković čestitavši organizatorima i svim sudionicima izložbe, posebice nagrađenim proizvođačima.

Poljoprivrednici Varaždinske županije prepoznali su važnost korištenja Programa ruralnog razvoja te je za njihove projekte odobreno 649 milijuna kuna i isplaćeno 483 milijuna kuna. Putem Mjere 7, koja se odnosi na ulaganja u lokalnu  infrastrukturu, ugovoreno je 158 milijuna kuna te isplaćeno 106 milijuna kuna, pri čemu se 14 projekata u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 67 milijuna kuna odnosi na ulaganja u dječje vrtiće. U svrhu olakšavanja poslovanja u koronakrizi varaždinskim poljoprivrednicima isplaćeno je više od 27 milijuna kuna.

Pisane vijesti