Ministrica Vučković u radnom posjetu Istarskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u Svetom Petru u Šumi, u petak, 13. svibnja 2022. godine, u nazočnosti domaćina i načelnika Općine Marija Bratulića otvorila 8. Međunarodni sajam „S klobasicom u EU“, koji se održava do 15. svibnja 2022. godine u cilju promocije tradicionalnih hrvatskih suhomesnatih proizvoda. Također, ministrica je u sklopu radnog posjeta zajedno sa županom Istarske županije Borisom Miletićem održala sastanak s predstavnicima proizvođača mlijeka Istarske županije o tekućoj problematici u sektoru.

Sajam sjajno objedinjuje turističku, ruralnu i gastronomsku ponudu ovog kraja te promiče očuvanje tradicijske proizvodnje domaće i kvalitetne hrane, zato organizatorima od srca čestitam i želim još mnogo ovakvih manifestacija“, rekla je ministrica Vučković prilikom otvorenja te istaknula uspjeh Hrvatske u tom pogledu:Iako najmlađa država članica, zauzimamo visoko sedmo mjesto po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Od ukupno 35 hrvatskih zaštićenih proizvoda, na ovu županiju se odnose zaštićeni nazivi Istarski pršut te Istra, za ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je u postupku registracije Meso istarskog goveda- boškarina, Istarski med i Istarski ovčji sir, a što je možda najbitnije današnjim sudionicima Sajma, u pripremi je i dokumentacija za pokretanje postupka zaštite naziva na nacionalnoj razini za Istarsku kobasicu.“  

Osim toga, na Sajmu je istaknuto kako Republika Hrvatska prepoznaje važnost očuvanja poljoprivredne biološke raznolikosti te podatak da je na području Istre priznat niz izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, uključujući istarsko govedo, istarsku ovcu i istarskog magarca, a s ciljem očuvanja istarske koze pripremljen je i Akcijski plan očuvanja i unaprjeđenja te zaštićene pasmine.

Iz Programa ruralnog razvoja u Istarskoj županiji je dodijeljena potpora u vrijednosti od 801 milijun kuna, od čega je isplaćeno više od 630 milijuna kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno više od 197 milijuna kuna potpore, što uključuje 14 ulaganja u dječje vrtiće, 15 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje voda te 16 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta.

Pisane vijesti