Održan sastanak s predsjednikom udruge Prijatelji životinja

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić i suradnicima u četvrtak, 12. svibnja 2022. godine, održala sastanak s predsjednikom udruge Prijatelji životinja Lukom Omanom na temu daljnjih aktivnosti u svrhu unaprjeđenja zaštite i dobrobiti životinja diljem Hrvatske.

Nastavno na dostavljene prijedloge Prijatelja životinja, ministrica je istaknula kako će se ove godine, kako je Ministarstvo poljoprivrede i planiralo, osnovati Povjerenstvo koje će započeti s radom na izmjenama Zakona o zaštiti životinja, a u prvom redu s prikupljanjem potrebne dokumentacije i izradom nužnih analiza, Dodala je i kako će kvaliteti rada Povjerenstva svakako koristiti planirano integriranje civilnog društva i stručne zajednice u sve rasprave. Cilj je da potencijalne izmjene postojećeg Zakona o zaštiti životinja u konačnici pridonesu boljoj zaštiti životinja i jačanju svijesti o važnosti brige odnosno dobrobiti životinja tijekom njihovog držanja i uzgoja, a koje se, između ostalog, odnose i na mogućnost zabrane držanja pasa na lancu.
 
Sudionici sastanka su, između ostalog, otvorili temu trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima te nadogradnju Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene kućne ljubimce, pri čemu je ministrica Vučković potvrdila uskoro planirano unaprjeđenje i poboljšanje istog, kako bi se osiguralo da svaka životinja bude zbrinuta i evidentirana te da dobije svoju priliku za novi dom.

Pisane vijesti