U pripremi Nacrt programa za veterinarske preglede na gospodarstvima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 19. travnja 2022. godine, u nazočnosti državnog tajnika Šime Mršića, ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić i suradnika održala sastanak s predstavnicima Hrvatske veterinarske komore na čelu s predsjednikom Ivanom Zemljakom, a na temu aktualnosti u hrvatskom veterinarstvu.

Na sastanku je najavljen Nacrt programa provedbe veterinarskih pregleda na gospodarstvima. Usuglašeno je da će Nacrt trogodišnjeg programa biti završen do kraja travnja ove godine te se početak provedbe planira sredinom svibnja 2022., a previđena sredstva za provedbu tijekom 2022. godine iznose 15 milijuna kuna. Obje strane izrazile su zadovoljstvo provođenjem ove mjere jer je ocijenjena dobrom za jačanje znanja i podizanja svijesti posjednika o važnosti provedbe biosigurnosnih mjera, o liječenju i zdravstvenom stanju životinja, dobrobiti životinja, kao i u odnosu na višestruku usklađenost koju stočari moraju ispunjavati sukladno veterinarskim propisima te kvalitetnim alatom za korištenje znanja i postojećih resursa veterinarske struke.  Također, još čvršće će se povezati i brže razmjenjivati podaci svih komponenti informatičkog sustava između Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi i Državnog inspektorata RH.  

Ciljevi ovog programa, kao i kontrole prometa životinja na gospodarstvima, su kroz edukaciju posjednika smanjenje troškova u proizvodnji i povećanje konkurentnosti hrvatskih stočara, uvid u brojno stanje životinja, utvrđivanje činjeničnog stanja u području označavanja i registracije prometa životinja, statusa zdravlja i dobrobiti životinja i provedbe preventivnih biosigurnosnih mjera, dostupnost svih utvrđenih činjenica nadležnim službama u cilju poduzimanja korektivnih mjera te racionalnije i učinkovitije usmjeravanje kapaciteta nacionalne veterinarske službe.

Pisane vijesti