U e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore za nabavu mineralnog gnojiva

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu, 16. ožujka 2022. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Nacrt Pravilnika o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade porasta cijene gnojiva kako bi se osiguralo zadržavanje dosadašnje razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava.

Program je predviđen za poljoprivredna gospodarstva na kojima se uzgajaju ratarske kulture, trajni nasadi, povrće, ukrasno bilje i ljekovito bilje, a prihvatljivi su proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju  u 2021. godini, s poljoprivrednim površinama većim od jednog hektara na kojima se uzgaja jedna ili više prihvatljivih kultura.
Potpora se dodjeljuje u iznosu od 450,00 kn/ha za prvih 10 ha poljoprivrednog gospodarstva te 250,00 kn/ha za preostalih 10 hektara poljoprivrednog gospodarstva, do ukupno 20 hektara površina poljoprivrednog gospodarstva korisnika potpore.
E-savjetovanje se nalazi na poveznici.
 

Pisane vijesti