Poziv školama za sudjelovanjem na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i s ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici otpada od hrane, organizira izložbu pod nazivom „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ te je objavljen Javni poziv svim srednjim školama za sudjelovanjem u izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“. Održavanje navedene izložbe predviđeno je za 29. rujna 2022. budući da je taj datum od strane Ujedinjenih naroda i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) proglašen Svjetskim danom osviještenosti o otpadu od hrane, u paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i bit će besplatna za sve posjetitelje.

Ideja izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ je da u sedam tematskih sekcija, koje zajedno čine jednu cjelinu, učenici srednjih škola kroz svoje praktične i kreativne radove podignu svijest o problemu bacanja hrane te pruže potrošačima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane kod kuće, u restoranu i prilikom kupovine. Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine objavilo knjižicu recepata pod nazivom Skuhat ću, neću baciti u kojoj se nalaze inovativni i zanimljivi recepti učenika i njihovih mentora iz srednjih škola te korisni savjeti o pripremi jela od viškova hrane.

Ovim putem pozivamo sve srednje škole u Republici Hrvatskoj da se prijave na Javni poziv i sudjeluju kao izlagači na izložbi „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ te budu aktivni sudionici aktivnosti koja doprinosi ostvarenju cilja UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, a to znači prepoloviti otpad od hrane na razini maloprodaje i kućanstava te općenito smanjiti gubitke hrane duž cijelog prehrambenog lanca.

 
Ovo događanje je dio informativno-edukativne kampanje za sprječavanje otpada od hrane, koja se provodi u okviru mjere „Unaprjeđenje sustava doniranja hrane RH“ Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH, mjeri vrijednoj 32 milijuna kuna.

Javni poziv je dostupan na poveznici.
Pisane vijesti