Vučković za HRT: Vlada pomogla sve sektore koji su bili u krizi. Naš strateški plan 2023.-2027. vrijedan je 3,4 mlrd eura

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u središnjem Dnevniku HTV-a je istaknula kako je Vlada pomogla sve sektore koji su bili u krizi, a bude li potrebno pomoći će i sektoru ratarstva. Otkrila je hrvatske naglaske u strateškom nacionalnom planu, koji zemlje EU-u dostavljaju do kraja godine u svezi s novom zajedničkom poljoprivrednom politikom koja stupa na snagu 2023. Hrvatski je plan vrijedan 3,42 milijarde eura koje su nam na raspolaganju za period 2023.- 2027.

"Naglasila bih da je riječ o najvažnijem strateškom planu za podršku razvoju hrvatske poljoprivrede od 2023.- 2027. pri čemu je Hrvatska za vrijeme svog predsjedanja osigurala i kontinuitet plaćanja putem prijelazne odredbe za primjenu koje smo dobili dodatnih više od 1,7 milijardi eura. Naš strateški plan je vrijedan oko 3,4 milijarde eura od čega je više od 1,8 milijardi eura koje pripadaju dosadašnjem prvom stupu potpora poljoprivrednicima preraspoređeno kako bismo osigurali pravičnost, eko-sheme, proizvodno vezana plaćanja za mlade poljoprivrednike. Preostali dio se odnosi na dosadašnji drugi stup, odnosno dosadašnji program ruralnog razvoja", rekla je ministrica Vučković.

Najmanje 25 posto izravnih plaćanja treba biti usmjereno za ekološke mjere, poljoprivredna politika dio je Zelenog plana Unije koji među ostalim do 2030. predviđa smanjenje uporabe pesticida za 50 posto, mineralnih gnojiva za 20 posto. Vučković ističe kako su ciljevi na razini Europske unije vrlo ambiciozni, ali da se nada da će se ostvariti.

"Što se tiče Hrvatske prvo treba reći da je po pokazateljima koje ste spomenuli kao i prema uporabi antibiotika u stočarstvu naša zemlja ima jedne od boljih pokazatelja. Naša je temeljna zadaća najprije povećati produktivnost, a dodatno očuvati naše vrijedne krajobraze, okoliš i bioraznolikost. Ciljevi su na razini Europske unije vrlo ambiciozni, nadam se da će se ostvariti. Što se tiče Hrvatske mi se zalažemo da se prepoznaju specifičnosti na razini zemalja članica Unije kako bismo svi mogli pridonositi zajedničkim ciljevima, poručila je ministrica poljoprivrede.

Udruga za tov junadi Baby beef izrazila je nezadovoljstvo što bi se proizvodno vezana potpora smanjila za 15 posto.

Ministrica najavljuje dodatne potpore sektoru stočarstva. "Ovih dana ćemo isplatiti dodatnih više od 100 milijuna kuna potpora stočarstvu zbog poteškoća u kojima se taj sektor nalazi. Nastavit ćemo s dodatnim plaćanjima odmah tijekom siječnja i veljače iduće godine. Proizvodno vezana plaćanja se smanjuju zato što se smanjuje pripadajući dio cjelokupne omotnice, dakle ostala je stopa od 15 posto u odnosnu na ukupno dodijeljenu alokaciju za prvi stup. Također treba reći da mi uvodimo potporu za rasplodne junice protekle zato što je to dobro, zato što je to Hrvatskoj strateški potrebno. Vidjeli smo što se događa sa sektorom mljekarstva i iznos koji imamo dijelit ćemo na sve strateški važne sektore koji uključuju i potpore mliječnim kravama i rasplodnim junicama i za tov junadi", najavila je.

Raste zabrinutost i ratara zbog rasta cijene repromaterijala, konkretno gnojiva, na svjetskoj razini problem postaje nestašica dušičnih gnojiva. Vučković odgovara kako su pomogli sve sektore koji su bili u krizi, bude li potrebno pomoći će i tom sektoru.

"Mi smo u proteklih godinu i pol dana isplatili više 675 milijuna kuna zbog poremećaja putem potpuno novih ili promijenjenih mjera. Većinu njih je trebalo ispregovarati s Europskom komisijom.

Pomogli smo sve sektore koji su bili u krizi. Što se tiče sektora ratarstva, taj sektor je ostvarivao dobre prinose i želim pohvaliti cijeli sektor ratarstva na svemu što ostvaruju posljednjih godina na povećanju prinosa, na preuzimanju novih tehnologija, na dobroj razmjeni znanja. Bude li potrebno pomoći i tom sektoru, mi naravno da će Hrvatska odgovoriti onako kako treba i kako je odgovarala do sada, poručila je Vučković.

Agencija UN-a za hranu, FAO, objavila je da su u listopadu cijene hrane dostigle najvišu razinu u deset godina, s rekordnim cijenama biljnog ulja i skupom pšenicom, Rusija i Argentina ograničile su kvote za izvoz pšenice, čuvaju ju je za domaće tržište. Vučković kaže kako svakako treba biti zabrinut, no da hrvatska Vlada reagira različitim mjerama kako bi smanjila udar na standard potrošača.

"Inflacija je jedan ozbiljni monetarni fenomen i problem koji je bio ponešto zaboravljen posljednjih godina. Bilježimo najviši rast cijena posljednjih 9 godina. Tome su najviše pridonijele cijene energije, zatim cijene prijevoza, a onda i nažalost cijene hrane s obzirom na udio cijene hrane u potrošačkoj košarici. Svakako da treba biti zabrinut. Vidjeli smo da hrvatska Vlada reagira različitim mjerama kako bi smanjila udar na standard potrošača. Što se tiče poljoprivrednih proizvođača oni se suočavaju sa značajnim rastom cijena reprodukcijskih materijala i energije. Najteže je prošao stočarski sektor i upravo zato smo notificirali vrlo vrijedne potpore vrijedne gotovo 200 milijuna kuna koje ovih dana isplaćujemo svim sektorima u stočarstvu. Nastavit ćemo pomagati i dalje", najavila je ministrica poljoprivrede.

Izvor: HRT / Vlada
 

Pisane vijesti