Započela isplata predujma poljoprivrednicima

Kao što je i najavljeno, u ponedjeljak, 15. studenoga započela je isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnu 2021. godinu. Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2021. godini i koji su ostvarili uvjete prihvatljivosti nakon provedenih kontrola Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Za isplatu predujma osiguran je iznos od 1,7 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego prošle godine. Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno plaćanje 820 milijuna kuna, zeleno plaćanje 570 milijuna kuna i preraspodijeljeno plaćanje 190 milijuna kuna. Za mlade poljoprivrednike osigurano je 35 milijuna kuna, za proizvodno vezanu potporu za tov junadi 50 milijuna kuna, kao i potpora za mliječne krave u iznosu od 35 milijuna kuna, kao jedna od mjera za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi.

Novac za ovu isplatu se većim dijelom refundira iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, a dijelom su sredstva osigurana iz Državnog proračuna. U predujmu će se isplatiti do 70% (maksimalno dozvoljenih za predujam) EU dijela sredstava namijenjenih za proizvodnu 2021. godinu.
 

Pisane vijesti