Održan sastanak na temu šteta od divljači na području Primorsko-goranske županije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zajedno s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u srijedu, 13. listopada 2021., održala je radni sastanak na temu aktivnije provedbe propisanih mjera zaštite i sprječavanja šteta od divljači na području Primorsko-goranske županije, uz sudjelovanje glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića, ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ruralnom razvoju i ribarstvu Antuna Vujića, predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka s njihovim suradnicima te predstavnicima Županije i lovoovlaštenika na njezinom području. 

Za uspješno sprječavanje šteta od divljači neophodno je poduzimanje svih zakonom propisanih mjera od svih nadležnih strana. Prema Zakonu o lovstvu, u proces sprječavanja šteta uključene su i županije, na način da donose mjere za sprečavanje šteta od divljači, rješenja o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači koja ugrožava zdravlje ljudi, stoke, druge divljači, drugih životinjskih vrsta. Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači kojom se brojno stanje divljači – svinje divlje, koja i radi najveće štete na poljoprivredi, smanjuje na biološki minimum. Prema zadnjim raspoloživim podacima, u lovnoj godini 2020./2021. na području cijele Republike Hrvatske brojno stanje svinje divlje bilo je 26.128 grla, a izlučeno je 40.335, uz slične brojke i lovnu godinu prije.
 
Ministarstvo od 2018. financira policu osiguranja za štete od divljači u prometu, za što je dosad iz Državnog proračuna izdvojeno 76,7 milijuna kuna, te je 2019. i 2020. raspisalo javne nabave za jedinstvenu policu osiguranja kojom bi se obuhvatile štete i na usjevima, pri čemu ni jedna osiguravajuća kuća nije predala ponudu ili je ponuda znatno premašivala planirana sredstva. U tijeku su pripreme za raspisivanje nove javne nabave za policu osiguranja za štete na usjevima.
 
Zaključeno je da će svi dionici iz svoga djela nadležnosti, uz međusobnu i kontinuiranu suradnju, poduzimati sve propisane  mjere te dodatne moguće aktivnosti, pa se tako pozivaju i jedinice lokalne samouprave na donošenje i provedbu Programa zaštite divljači, na temelju Zakona o lovstvu. S obzirom na mogućnost županija da iz lovozakupnine financiraju zaštitna sredstva, a kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja, Ministarstvo poljoprivrede će razmotriti mogućnost provedbe svoga natječaja za sufinanciranja zaštitnih sredstava. Naredba o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači ide u izmjene i dopune u dijelu propisivanja roka za postizanje biološkog minimuma te će se ubrzati raspisivanje natječaja u tipu operacije 4.1.1., a u skladu s raspoloživim sredstvima lovoovlaštenicima financirat će se troškovi provedbe mjere za sprječavanje pojave i širenja afričke svinjske kuge. 
 

 

Pisane vijesti