U Sloveniji održan neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na neformalnom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije održanom 6. i 7. rujna 2021. godine u Kranju. Središnja tema sastanka bila je jačanje dijaloga između urbanih i ruralnih područja u Europskoj uniji s naglaskom na mogućnostima njihova daljnjeg razvoja.

Dugoročna vizija za ruralna područja EU do 2040. ima za cilj preokrenuti negativne trendove koji utječu na ruralna područja, uključujući depopulaciju, starenje stanovništva i pad privlačnosti ruralnih područja kao mjesta za život. Vizija objedinjuje nekoliko politika koje nadilaze Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i zahtijevaju integriraniji i koordiniraniji pristup na razini EU, nacionalnoj i regionalnoj razini.
 
"Strategija poljoprivrede predviđa daljnja ulaganja u javne usluge na ruralnim područjima s naglaskom na digitalizaciju, navodnjavanje, proizvodnju obnovljive energije i povećanje energetske učinkovitosti. Međutim, neophodan uvjet za uspjeh ovoga procesa usmjerenog na jačanje ruralnih područja jest nastavak neizostavnih ulaganja u ljudski kapital, osobito u mlade, poduzetne i ambiciozne. Moramo omogućiti sredstva za investicije i dužni smo osigurati preduvjete koji će omogućiti mladima da upravo u ruralnim područjima ostvare svoje poslovne ciljeve i odgovore na izazove stvarajući dodanu vrijednost“
, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
 
Dvodnevni boravak u Sloveniji poslužio je i za razmjenu informacija s ministrima ostalih država članica o procesu programiranja ZPP strateških planova, kao i o ostalim aktualnostima u sektoru.

Pisane vijesti