Ministrica Vučković posjetila 13. ZeGeVeGe festival

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 4. rujna 2021. posjetila 13. ZeGeVege festival te uručila zlatnu plaketu za najinovatniji veganski proizvod - tofu kajganu Vegefino, odabranu u projektu "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno".

Plaketa nam puno znači jer je to naše prvo priznaje od kada smo preuzeli taj veganski brend krajem prošle godine i nadam se da nije posljednje, rekao je Pažur, čija tvrtka planira širenje po Hrvatskoj ali i na susjedne zemlje. Potražnja im raste, a već rade sa 20-ak maloprodajnih objekata i 20-ak ugostiteljskih objekata.

 Za nagrađeni proizvod - tofu kajganu kaže da je, kao i svaka prava kajgana, relativno brzo gotova, baza je tofu, a u nju ide još malo luka, slanutkovog brašna, začini i listić paprike. "Ljudi kažu da je tofu kajgana i bolja od prave kajgane", rekao je Pažur, inače nekadašnji SDP-ov gradski zastupnik u Zagrebu. 

Uručene i zahvalnice

Ministrica Vučković uručila je i zahvalnice OPG-u Diana Prpić te tvrtki m-creations za sudjelovanje u projektu "Proizvodimo održivo, jedimo zeleno".

Čestitala je nagrađenima te istaknula kako "nije lako na ovaj način stvarati kvalitetne, zdrave, ukusne proizvode". 

"Riječ je o poduzetništvu, o kreaciji, o novoj dodanoj vrijednosti i inovativnosti i to doista treba snažno cijeniti i promovirati", rekla je Vučković te poručila kako će ih Ministarstvo podržavati i putem mjera, programa i potpora iz Programa ruralnog razvoja i ostalih aktivnosti na svojim pozicijama. 

Pozdravila je i sve sudionike ZeGeVege festivala koji se u organizaciji udruge Prijatelji životinja 3. i 4. rujna održava na Trgu bana Jelačića, sve koji se trude proizvoditi održivo i promovirati zelenu i kvalitetnu ishranu. Poručila je da su time potpuno u skladu s namjerama i strateškim ciljevima Ministarstva poljoprivrede jer najvrijedniji resursi koje imamo nisu bez granica i trebamo voditi računa da ih upotrebljavamo na najučinkovitiji način i da ih čuvamo za buduće generacije.  

Kaže kako se može primijetiti da se navike potrošača mijenjaju, o čemu najbolje govori mehanizam ponude i potražnje i povišenja cijena kod točno određenih proizvoda. 

 "Potrebno je podržavati projekte koji doista vode računa o resursima, o dobrobiti životinja i promiču naše zajedničke ciljeve u pogledu svih stupova održivosti - zelene, socijalne i ekonomske", poručila je Vučković. Naglasila je da takvi proizvođači uspijevaju, imaju svoje tržište i potražnju. 

Vidljiv je pomak u izboru potrošača

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, rekao je kako se definitivno vidi veliki pomak u izborima potrošača koji itekako gledaju da proizvod bude veganski, proizveden na održivi način te da ima što manji utjecaj na klimatske promjene, na zagađenje i potrošnju pitke vode, ali i na samo zdravlje. 

Istaknuo je da na to itekako reagiraju i hrvatski proizvođači, uz male i veliki su počeli pratiti svjetske trendove.

"Cilj je i dalje proizvodnja, ali neka ta proizvodnja bude održiva jer resursi su ograničeni i prilikom proizvodnje trebamo paziti da ne uništavamo planet na kojem živimo. Kad bi postali vegani ili barem većinom jeli veganske namirnice bilo bi dovoljno hrane za dva planeta, a u ovoj trenutnoj situaciji prijeti nam puno veća glad u svijetu nego što je sada prisutna jer nemamo dovoljno resursa", upozorio je Oman.  

Autor: HINA

Pisane vijesti