Održana Ministarska konferencija o položaju žena u ruralnim područjima u Sloveniji


 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak sudjelovao je na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji “Žene i njihov položaj u ruralnim područjima” u nazočnosti ministara poljoprivrede, odnosno njihovih predstavnika, Kosova, Crne Gore, Albanije, Bugarske i Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske te predstavnika Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) Nabila Gangija. Konferencija se održava 19. - 21. kolovoza 2021. godine u Brdu kraj Kranja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije u suradnji sa Stalnom radnom skupinom za regionalni ruralni razvoj (SWG). 

Sudionici Ministarske konferencije su raspravljali o trenutnoj situaciji, aktivnostima i mjerama vezanim uz položaj žena u ruralnim područjima EU u kontekstu zajedničkih napora država članica u preokretanju trendova iseljavanja žena iz ruralnih područja, uz istovremeno pružanje podrške u pristupačnosti usluga za djecu i starije osobe.   

“Program Vlade RH postavlja važan cilj povećanja samodostatnosti u proizvodnji hrane. U tom pogledu, važno je povećati konkurentnost i produktivnost hrvatske poljoprivrede, prije svega provedbom Strategije poljoprivrede za razdoblje do 2030. godine, kao i ZPP Strateškim planom. Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima. Udio žena nositelja OPG-a u RH porastao je s 13%, koliko je bio evidentiran u razdoblju 2009.-2011. godine, na 30% u 2020. godini. Naš plan je nastaviti s podrškom ženama u ruralnim sredinama kroz realizaciju programa te intervencija i mjera u budućem razdoblju”, izjavio je državni tajnik Majdak. 

Također, sudionici Ministarske konferencije prihvatili su zajedničku deklaraciju koja, između ostalog, uključuje sveobuhvatnu integraciju te jednake mogućnosti žena na svim razinama, naglašava važnost dobrobiti žena za jačanje cijele zajednice i društva u ruralnim područjima  te su tim povodom pozdravili buduću suradnju i dodatne napore u traženju rješenja za sveobuhvatan razvoj europskih ruralnih područja koji će predstavljati sigurno i uravnoteženo okruženje puno mogućnosti za sve žene.

Pisane vijesti