Izmjenama Pravilnika se mijenjaju parametri kvalitete za bučino ulje sukladno Izvješću o provedenim istraživanjima na bučinom ulju za 2020. godinu u okviru trogodišnjeg Projekta: „Utjecaj kultivara i sezone uzgoja na kemijske parametre bučinog ulja“ kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji sa Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Naime, preliminarni rezultati određivanja sastava masnih kiselina i sterola u bučinim uljima proizvedenim laboratorijskim postupkom iz bučinih sjemenki s područja RH uzgojene 2020. godine ukazuju na postojanje određenih odstupanja u udjelu oleinske i linolne masne kiseline te sterola od granica utvrđenih Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (Narodne Novine, broj 11/19).
Također, nacrtom Pravilnika je propisano izuzeće za kokosovo/palmino ulje/mast, a vezano za zahtjev da rafinirana ulja moraju biti na 20 °C tekuća, bistra i karakteristične boje.
Savjetovanje je otvoreno do: 13.06.2021.