Održan sastanak s predstavnicima regionalnih organizacija vinara i vinogradara

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić i ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darje Sokolić u ponedjeljak, 24. travnja 2021., održala sastanak s predstavnicima regionalnih organizacija vinara i vinogradara.

Teme sastanka bile su jačanje suradnje između svih dionika i učinkovita provedba odredbi Zakona o vinu, mjesto i uloga Regionalnih organizacija vinara i vinogradara i sustav označavanja vina zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) i zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).
 
Raspravljeno je o aktivnostima i radu četiri priznate regionalne organizacije vinara i vinogradara, a to su: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska, koje za cilj imaju promociju vinarskog sektora, a za čiji je rad Ministarstvo poljoprivrede osiguralo sredstva.  Jedna od tema je bila položaj postojećih oznaka te potreba da se iste u određenoj mjeri mijenjaju te je u tom pravcu istaknuto da se od proizvođača očekuje inicijativa u pogledu izmjena ili dopuna kako postojećih oznaka tako i prijedloga za nove zaštite. Također, razmijenjena su mišljenja o pitanjima primjene novog Zakona o vinu i utvrđen je vremenski okvir za završetak aktivnosti na donošenju podzakonskih akata te kontrole sustava proizvodnje i prometa vina.
 
„Mogu izraziti zadovoljstvo današnjim sastankom s našim vinarima. Bilo je važno čuti njihovo stajalište oko svih aktualnosti u ovom sektoru, jednom od najpogođenijih tržišnim poremećajima izazvanima širenjem bolesti COVID-19. Svjesni situacije u kojima se nalaze domaći vinari osigurali smo kontinuitet pomoći nastavkom dokazano efikasnih kriznih mjera  Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, vrijednih 20 milijuna kuna. Također, nedavno je usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023., kojima se izravno utječe na jačanje konkurentnosti i prepoznatljivosti domaćih vina, što ćemo nastaviti činiti nizom mjera“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pisane vijesti