Donesen Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla vrijedan 15 milijuna kuna

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 1. travnja 2021. godine usvojen je Program potpore za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog podrijetla od 2021. do 2023. godine. Riječ je o prvom takvom programu u Hrvatskoj, a financirat će se iz državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno 15 milijuna kuna u trogodišnjem razdoblju provedbe Programa.

Potpora će se dodjeljivati po kilogramu isporučenog nusproizvoda od 1. siječnja do 31. prosinca prethodne godine, evidentiranih u aplikaciji „Nusproizvodi“, u okviru Jedinstvenog registra domaćih životinja kojeg vodi Ministarstvo poljoprivrede, a financijska sredstva proporcionalno će se raspodijeliti korisnicima sukladno broju kilograma, a maksimalno do iznosa od 0,20 kn po kilogramu isporučenih nusproizvoda.
 
Cilj Programa je omogućiti potporu za pokriće dijela troškova zbrinjavanja nusproizvoda 1., 2. i 3. kategorije koji nastaju tijekom procesa proizvodnje u objektima za klanje stoke, a njegovom provedbom korisnicima će se ublažiti gubitci nastali u proizvodnji zbog višestrukog pada tržne cijene nusproizvoda životinjskog podrijetla.

Pisane vijesti