Osigurane donacije za obnovu stočnog fonda na potresom pogođenim područjima

U srijedu, 17. ožujka 2021. godine, održan je koordinacijski sastanak kojem su nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić te uspješno dogovorili donaciju prve skupine svinja namijenjenih rasplodu od strane Vukovarsko-srijemske županije malim poljoprivrednim gospodarstvima na potresom pogođenim područjima. Također, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji sa Stožerom civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa osiguralo dodatnih 1500 pilića za 70 poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Gline i Petrinje. 

„Nakon prošlotjedne donacije od 8 tisuća pilića za 300 poljoprivrednih gospodarstava u Petrinji, Glini i Sisku, nastavljamo aktivnosti revitalizacije poljoprivredne aktivnosti u potresom stradalom području te je osigurano dodatnih 1500 pilića. Stiže i donacija od 45 rasplodnih krmača Vukovarsko-srijemske županije kako bi se osigurao stočni fond za daljnji rasplod te daljnji tovni materijal za lokalne OPG-ove, a zaprimljene su i brojne donacije stočne hrane - čak 1143 tone stočne hrane, od kojih su poljoprivrednicima u potrebi razdijeljene 1084 tone“rekao je državni tajnik Tugomir Majdak te dodao kako se krajem ožujka očekuje još jedna donacija s oko 4 tisuće pilića.   

Prva donacija 45 nazimica i dva nerasta predviđena je ovoga vikenda na poljoprivredno gospodarstvo Lamza u selu Svračica, gdje će svinje biti hranjene, pripuštene prirodnoj oplodnji, označene i nakon potvrđene suprasnosti dodijeljene nekom od poljoprivrednih gospodarstva kako bi im se omogućio tov podmlatka. Naknadnom donacijom ukupno 20 suprasnih nazimica poljoprivrednom gospodarstvu Bradarić iz Novog Sela Glinskoga, koje će služiti za uzgoj, osigurat će se učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljnjem rasplodu te oko tisuću svinja za tov.  

Do sada je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije osigurano nekoliko donacija stočne hrane za potresom pogođena područja, donirano je više od 100 tona žitarica.

Pisane vijesti