Uz Vladine potpore i europska sredstva Virovitičko-podravska županija na razini je zaposlenosti otprije covid-krize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u utorak, 16. ožujka 2021. u društvu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković posjetio virovitički Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, održao sastanak s virovitičko-podravskim županom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Kirinom te pohvalio angažman Županije i razvojne agencije u kojoj je ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su unaprijedili županijski razvoj.
 
Nakon sastanka sa županom Igorom Androvićem i gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom o vitalnim županijskim projektima Plenković je podsjetio da je zahvaljujući Zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave županijski prihod bitno povećan, čime su omogućena sredstva za brojne projekte koji su politički i razvojno važni za županiju, njezine gradove i općine.
 
Pohvalivši angažman Županije i razvojne agencije premijer je istaknuo da je u prošlom i sadašnjem Vladinom mandatu u Županiji ugovoreno dvije milijarde kuna europskih projekata koji su vidljivo unaprijedili razvoj županije, promiču poduzetništvo i gospodarstvo.
 
"U vremenu covid-krize za očuvanje radnih mjesta u županiji dosad smo za deset tisuća radnika izdvojili 85 milijuna kuna koje je HZZO transferirao poslodavcima koji su tražili potpore i time osigurali razinu zaposlenosti koja je praktično na razini kakva je bila i prije covid-krize", rekao je Plenković.
 
Istaknuo je da su današnji razgovori bili usmjereni na prometnu povezanost, poljoprivredu, navodnjavanje, gospodarenje otpada te izrazio zadovoljstvo posjetom Centru za razvoj i istraživanje u mljekarstvu, projektu koji sa 36 milijuna kuna financira Ministarstvo poljoprivrede, a Županija s pet milijuna kuna i koji će biti posebno važan za mljekarstvo i za brojne kooperante u županiji.
 
Župan Andrović je upravo projekt Centra za razvoj i istraživanje u mljekarstvu izdvojio kao jedan od najvažnijih u posljednje četiri godine.
 
"Drago mi je da imamo Vladinu podršku i za ostale županijske projekte. Županija je povukla više od 2 milijarde europskih sredstava i po povučenim smo sredstvima među vodećim županijama", rekao je.
 
Ministrica Vučković čestitala je na inicijativama kazavši da je u županiji iz Programa ruralnog razvoja dosad ugovoreno projekata u vrijednosti većoj od 980 milijuna kuna pri čemu je isplaćeno 790 milijuna kuna.

Pisane vijesti