Zaprimljeno više od tisuću tona stočne hrane za potresom pogođena područja

S danom 2. ožujka 2021. godine službeno je zaprimljeno ukupno 1012 tona stočne hrane u skladištima stočne hrane u Petrinji i Glini, pri čemu je poljoprivrednicima u potrebi distribuirano više od 868 tona kroz 3627 pojedinačnih donacija. Hranu za stoku ukupno je doniralo 69 donatora iz svih krajeva Hrvatske, mnogo njih opetovano putem više donacija. Ministarstvo poljoprivrede pokreće nabavu dodatnih 621 tonu stočne hrane u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, temeljem čega će se osigurati hranidba stoke na potresom pogođenom području u mjesec dana. 

„Impresivne količine donirane stočne hrane pokazuju solidarnost i velikodušnost brojnih donatora kojima želim od srca zahvaliti - bili su od neizmjerne pomoći poljoprivrednicima na pogođenom području kad im je bilo najteže“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te dodala „trudimo se osigurati sve potrebne preduvjete kako proizvodnja na Banovini ne bi stala, osim hrane za stoku omogućili smo i premještaj i smještaj za 306 grla stoke, no i posredovali u prodaji 234 grla po poštenim tržišnim cijenama. Također, na snazi su mjere besplatnog cijepljenja i liječenja životinja na pogođenom području.“ 

Na jedinicama lokalne samouprave Petrinja, Sisak, Glina, Hrvatska Kostajnica, Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd, Hrvatska Dubica, Lekenik, Majur, Martinska Ves, Sunja, Topusko i Jasenovac u sastavu Sisačko-moslavačke županije te Pokupsko i Kravarsko u sastavu Zagrebačke županije određena je tijekom 2021. provedba mjera preventivnog cijepljenja svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti. Također, omogućene su besplatne veterinarske usluge na pogođenom području do 31. ožujka 2021. Očekivani ukupni trošak za obje mjere iznosi 10,5 milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.  

Popis donatora nalazi se na poveznici.
 

Pisane vijesti