Ministrica Vučković i predsjednik Odbora za poljoprivredu EP-a N. Lins na sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta Norbert Lins u utorak, 26. siječnja 2021. godine, sudjelovali su na 12. sjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, uz predsjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijanu Petir i članove Odbora.  Na sjednici su raspravljena aktualna pitanja na temu budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike EU, Višegodišnjeg financijskog okvira i Europskog plana oporavka. 
  
Ministrica Vučković zahvalila se na suradnji Europskom parlamentu tijekom pregovora o Prijelaznoj uredbi i koji su vođeni tijekom hrvatskog predsjedanja EU. Tom je Uredbom osigurano financiranje poljoprivrednika u dvije godine do stupanja na snagu novih pravila ZPP-a, pozdravila dodatna sredstva za oporavak ruralnog razvoja te pozvala na konstruktivan pristup i u pregovorima za razdoblje od 2023. do 2027.: „Pri pregovorima i finaliziranju novih zajedničkih smjernica važno je uzeti u obzir realne mogućnosti sektora poljoprivrede za ostvarenje dodatnih okolišnih i klimatskih ambicija te ograničene mogućnosti brojnih, pa tako i hrvatskih, poljoprivrednika za preuzimanje dodatnih obveza koje znače dodatna ulaganja i nižu konkurentnost na otvorenom tržištu –  sve to uz dodatne poteškoće koronakrize“. Naime, Hrvatska je po nizu pokazatelja zaštite okoliša iznad prosjeka Europske unije, dok je u Hrvatskoj potrošnja pesticida u biljnoj proizvodnji te antibiotika u stočarstvu ispod prosjeka Europske unije. 
  
Predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog Parlamenta Norbert Lins pokazao je tijekom svog izlaganja razumijevanje hrvatskih prilika: „Znam da su demografski problemi u Hrvatskoj prisutni - ne samo u poljoprivrednim djelatnostima, već u ruralnim zajednicama općenito. Upravo iz tog razloga,  a u svrhu isplativosti proizvodnje i cjelokupnog razvoja ruralnih područja, potrebne su fleksibilnije mjere i uzimanje u obzir različitih situacija unutar država“ te dodao kako su usuglašeni novi elementi Prijelazne uredbe kojima će poljoprivrednici lakše do naknade gubitaka prouzročenih elementarnim nepogodama, upravo nastavno na ovu problematiku važnu za trenutačnu situaciju u Hrvatskoj, temeljem koje će se u suradnji s ministricom Vučković obratiti Europskoj komisiji. 
  
Također, naglašeni su prioriteti Hrvatske u pregovorima o budućem zakonodavnom okviru za ZPP, pojednostavljenje provedbi za korisnike i administraciju i veća sloboda država članica u nacionalnoj prilagodbi mjera poljoprivredne politike. Ministrica Vučković naglasila je kako se Ministarstvo poljoprivrede „zalagalo za zadržavanje poljoprivrednog proračuna EU minimalno na trenutačnoj razini, kao i razine sufinanciranja u ruralnom razvoju te da pozdravlja dodatna osigurana sredstva za oporavak ruralnog razvoja te mogućnost njihovog korištenja već od 2021. godine, kako je propisano u Prijelaznoj uredbi“. Osim financiranja kroz poljoprivredne fondove EU, Ministarstvo poljoprivrede uključeno je u programiranje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje do 2023. godine. 
  
U razdoblju do 2027. godine za Hrvatsku je predviđeno više od 5 milijardi eura europskih sredstava -  2,6 milijardi eura za izravna plaćanja, 72,9 milijuna eura za vinski program, 13,4 milijuna eura za pčelarski program, 2,15 milijardi eura za ruralni razvoj te 201,7 milijuna eura dodatnih sredstava u okviru Next Generation EU instrumenata.

Pisane vijesti