U 2021. godini za korisnike Programa ruralnog razvoja osigurano više od 2,4 milijarde kuna bespovratnih sredstava

Ministarstvo poljoprivrede i u 2021. godini nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. kroz 27 natječaja, čiji je glavni cilj povećanje konkurentnosti ponajprije poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, a korisnicima je na raspolaganju više od 2,4 milijarde kuna. 

Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju i povećanje obima proizvodnje, za koju je osigurano više od četvrtine ukupnog iznosa (620 milijuna kuna). Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor, jačanje društvene infrastrukture te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

Za daljnje povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednih proizvoda osigurano je 300 milijuna kuna,  čijim će se ulaganjem u preradu poljoprivrednih proizvoda, i to naročito izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, osigurati izgradnja prijeko potrebnih modernih kapaciteta za preradu mlijeka, mesa, voća i povrća te žitarica i uljarica. Dodatnih 300 milijuna kuna osigurano je za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 230 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od glavnih prioriteta Ministarstva poljoprivrede. S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta koji omogućavaju ostvarenje dodatnog prihoda koji nije direktno povezan samo s poljoprivrednom proizvodnjom, sufinancirat će se pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu u iznosu od 140 milijuna kuna. Ministarstvo će stanovništvu iz ruralnih područja pružiti dodatnu podršku i kroz sufinanciranje ulaganja u temeljnu društvenu infrastrukturu za koja je osigurano dodatnih 200 milijuna kuna. Tim će se sredstvima financirati lokalne tržnice te druge vrste društvene infrastrukture za koju je lokalno stanovništvo pokazalo najveći interes kroz ankete koje su provedene tijekom 2020. godine.

Osim ulaganja u poljoprivredu, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u šumarski sektor, brigu o šumskom eko sustavu i njegovu dostupnost cjelokupnoj populaciji, kao i na aktivnosti vezane za povećanje vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovu konverziju u kvalitetniju masu koja u većoj mjeri pomaže vezanju ugljika iz atmosfere. Sredstava u iznosu od 410 milijuna kuna osigurana su za modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima kao i predindustrijskoj preradi drva.
Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala te ugovaranje osiguranja na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u inovacije i inovativne tehnologije te neproduktivna ulaganja poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnje nastambi za stoku, ali i financiranje rada i provedbe projekata operativnih skupina. Kroz financiranje udruživanja u proizvođačke organizacije, uspostavu kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promoviranje proizvoda u sustavima kvalitete te očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi, osigurat će se veća konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu, dok će se projekti s naglaskom na lokalne potrebe i dalje financirati lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) za provedbu lokalnih razvojnih strategija

Indikativni plan objave natječaja 2021. je dokument koji će se prema potrebi ažurirati tijekom godine, a pogledajte ga ovdje.
 

Pisane vijesti