Nastavak stipendiranja studenata biotehničkih znanosti u Slavoniji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak, 26. studenoga 2020. godine u Ministarstvu poljoprivrede potpisala Anekse Sporazuma o suradnji s dekanima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku te Veleučilišta u Požegi te privremenim rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu temeljem kojih će se nastaviti stipendirati studenti biotehničkih znanosti na području pet slavonskih županija.
Istog dana objavljen je i javni poziv kojim su pozvana visoka učilišta biotehničkih znanosti s područja Slavonije, Baranje i Srijema da dostave podatke o iskazanom interesu studenata za korištenje sredstava stipendija za akademsku godinu 2020./2021.

Ministarstvo poljoprivrede drugu godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima viših godina preddiplomskih i diplomskih studija u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije i nutricionizma u iznosu od 10.000,00 kuna po studentu za akademsku godinu. Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti 2. i 3. godine preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija te studenti 1. i 2. godine diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih studija upisani u studijske programe koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi puta upisali godinu studija za studijski program iz biotehničkih znanosti.

„Cilj naših politika je, između ostalog, zadržati mlade na selu i njihov interes u sektoru poljoprivrede te na taj način promijeniti strukturu poljoprivrednih gospodarstava i modernizirati poljoprivrednu proizvodnju. Da bi to bilo moguće, moramo stimulirati mlade da se obrazuju te ulažu svoje vrijeme, znanje i entuzijazam u zemlju te time u rast i razvoj hrvatske poljoprivrede. Ovo je jedan od načina na koji direktno osiguravamo mladima sredstva za nesmetano studiranje i stjecanje znanja za rad u poljoprivredi“, ističe ministrica Vučković.

Potpora u trajanju od četiri akademske godine, koja je započela 2019./2020., dodijelila se za 843 studenta u ukupnom iznosu od 8,4 milijuna kuna. Stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema dio je Razvojnog sporazuma „Slavonija, Baranja i Srijem“ koji objedinjava aktivnosti na području pet slavonskih županija. Iz Programa ruralnog razvoja je na području slavonskih županiju u razdoblju od listopada 2016. do studenoga 2020. ugovoreno 6,1 milijardi kuna, pri čemu je isplaćena potpora u vrijednosti 3,5 milijardi kuna. U tom razdoblju putem Programa ruralnog razvoja uloženo je 1,6 milijardi kuna u 754 projekata ulaganja u fizičku imovinu, mladi poljoprivrednici podržani su ulaganjem u vrijednosti 190 milijuna kuna kroz 548 projekata, mala poljoprivredna gospodarstva ulaganjem od 174 milijuna kuna kroz 1.567 ugovora. Samo kroz Mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ uloženo je 755 milijuna kuna putem 223 projekata, između kojih se nalaze i 53 vrtića.

Pisane vijesti