Sredstva Vinske omotnice za 2020. godinu iskorištena gotovo u cijelosti

S danom 15. listopada 2020. godine završena je još jedna „vinska“ financijska godina. Od ukupno dostupnih 10,8 milijuna eura za 2020. godinu u okviru Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, hrvatskim vinarima Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 10,1 milijun eura, čime je postotak iskorištenosti vinske omotnice veći nego ikad prije – gotovo 94%.

Od prvoga programskoga razdoblja do sada proširen je obuhvat, odnosno značajno je povećan broj mjera koje su korisnicima na raspolaganju. Pojednostavljen je provedbeni okvir i procedure, kako bi proces odobravanja i ugovaranja mogao teći brže i jednostavnije. Konkretnije, u novom programskom razdoblju pored postojećih triju mjera uvedena je nova mjera Informiranje u državama članicama, kao nadogradnja postojeće mjere Promidžbe na tržištima trećih zemlja, s intenzitetom potpore od 80% od razine maksimalno prihvatljivih troškova.

U mjeri Restrukturiranja i konverzija vinograda povećan je intenzitet potpore sa dosadašnjih 50% na 75% od razine maksimalno prihvatljivih troškova, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine u slučaju kada se projekt restrukturiranja i konverzije provodi na lokaciji gdje je i iskrčeni vinograd te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo, što prije nije bilo moguće. U svim mjerama, a s ciljem bržeg protoka financijskih sredstava u projektu, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu.  

U proteklom, izuzetno izazovnom razdoblju 2020. godine, a uslijed krize uzrokovane pandemijom COVID-19, uvedene su i dvije nove interventne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, koje su pri okončanju provedbe. Ujedno u ovom razdoblju zbog posebnih okolnosti i poremećaja koje je izazvala pandemija u svim mjerama povećavani su intenziteti potpore, tako da je u mjeri Ulaganja povećan intenzitet sa 50% na 70%, u mjeri Rekonstrukcije i konverzije vinograda s postojećih 75% na 90% u mjerama Informiranja i Promidžbe na trećim tržištima sa postojećih 80% na 90. Unatoč svim okolnostima, nove mjere, uspješna provedba ugovorenih projekata i obrada zahtjeva doprinijeli su većem iskorištenju omotnice u odnosu na sve prethodne godine.

Putem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u predviđenom petogodišnjem programskom razdoblju iz Europskog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske osiguran je godišnji fond od 11 milijuna eura, odnosno u pet godina ukupno više od 55 milijuna eura za razvojne projekte iz sektora vinarstva i vinogradarstva.

Pisane vijesti