Ministrica Vučković posjetila Općinu Bošnjaci i 53. Iločku berbu grožđa

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u subotu, 5. rujna 2020. godine, prilikom svojeg posjeta Općini Bošnjaci nazočila posveti župne crkve svetog Martina te obišla uspješne lokalne projekte financirane EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja i Šumarski muzej u Bošnjacima. Nakon posjeta Općine Bošnjaci, ministrica Vučković je tradicionalno, 4. godinu zaredom, prisustvovala 53. Iločkoj berbi grožđa.

Crkva svetog Martina u Bošnjacima sagrađena je 1794. godine te je u subotu, nakon 226 godina, posvećena. Riječ je o povijesnom događaju za Bošnjake, obnova je trajala četiri godine te je crkva u potpunosti obnovljena, uz veliko zajedništvo, volju i angažman mještana.
 
Također, ministrica Vučković je posjetila radove na izgradnji Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća" koji su započeli u ožujku i teku očekivanom brzinom prema planu gradnje, a riječ je o budućem kulturnom i turističkom središtu Bošnjaka u kojem će biti prikazana bogata tradicija sela, od šlinge i rukotvorina, starih zanata, gastronomske ponude, do prikaza starinskog načina življenja. Projekt vrijednosti 6,7 milijuna kuna omogućit će lokalnom stanovništvu da predstave svoju kulturu i običaje te privuku veći broj turista kojem će ponuditi dodatne turističke sadržaje te plasirati domaće proizvode karakteristične za ovo područje. 
 
Ministrica Vučković obišla je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zdenka Perakića koje se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a posjeduje farmu s 200-tinjak svinja koje su smještene na otvorenom. Projektom financiranom iz Programa ruralnog razvoja kroz tip operacije 6.2.1. rekonstruirat će postojeći objekt u kušaonicu kulena te gostima nuditi usluge kušanja i kupnje suhomesnatih proizvoda. Posjet se nastavio obilaskom staklenika za hidroponski uzgoj rajčice tvrtke Ruris d.o.o., koja je uz pomoć Programa ruralnog razvoja financirala građenje i opremanje staklenika za uzgoj i pakiranje rajčica te nabavu gospodarskog vozila, projekt vrijedan gotovo 17 milijuna kuna. Ministrica Vučković je svoj posjet Bošnjacima zaključila posjetom Šumarskom muzeju, u čijem se vrtu nalazi ostavština prirode iz davnih vremena - abonos ili fosilni hrast, star 7640 godina.
 
„S općinom Bošnjaci imam dugu suradnju, još iz vremena kada nisam bila ministrica poljoprivrede. Sa zadovoljstvom sam se odazvala pozivu na posvećenje crkve svetog Martina, povijesni događaj za Bošnjake, te posjetila uspješne lokalne projekte financirane pomoću Programa ruralnog razvoja. Uvjerili smo se kakvi su to uspješni proizvođači, pored nadaleko poznate proizvodnje suhomesnatih delikatesa tu je i sjajna proizvodnja iz sektora povrća. Iskustva i znanja onih koji mogu i hoće su nam od velike koristi u planiranju investicija i usmjeravanju novih sredstava“, istaknula je ministrica Vučković u Bošnjacima.
 
Nakon posjete Općine Bošnjaci, ministrica Vučković se tradicionalno priključila berbi grožđa u Iloku koja se održava po 53. put te je prerasla u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih i kulturno-zabavnih manifestacija u Slavoniji te Hrvatskoj općenito. 
 
U Iloku je iz europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore odobrena vrijednost potpora od gotovo 169 milijuna kuna, a iz vinske omotnice za Vukovarsko-srijemsku županiju odobrena je potpora u iznosu od gotovo 12,5 milijuna kuna. Ukupno je iz europskih fondova te kroz tržišne i izravne potpore na području Vukovarsko-srijemske županije ugovoreno 3,1 milijarda kuna, pri čemu se 683 odobrena projekta vrijedna gotovo 88 milijuna kuna odnose na Općinu Bošnjaci.

Pisane vijesti