Ovoga tjedna otvorena tri dječja vrtića sufinancirana sredstvima iz Programa ruralnog razvoja

U naselju Mahično u Karlovcu otvoren je u srijedu, 2. rujna 2020. Dječji vrtić i jaslice Mahično za dječji osmijeh. Uz Dječji vrtić „Varaždin“ u Donjem Kućanu i Dječji vrtić „Petar Pan“ u Satnici Đakovačkoj koji su otvoreni u ponedjeljak 31. kolovoza 2020., ovo je treći vrtić otvoren ovog tjedna, a financirani su iz Programa ruralnog razvoja, mjere 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtić i jaslica Mahično za dječji osmijeh u Karlovcu projekt je vrijedan 6,3 milijuna kuna. Samim projektom predviđena je izgradnja i opremanje dječjeg vrtića i jaslica za 46 djece, a planirano je otvaranje šest novih radnih mjesta. Do sada je u Gradu Karlovcu u sklopu mjere 7 Programa ruralnog razvoja ugovorena vrijednost potpore od gotovo 12 milijuna kuna za 2 projekta – novootvoreni vrtić i gradnju prilazne prometnice Centru za gospodarenje otpadom Karlovačke županije Babina gora, dok je ukupno putem Programa ruralnog razvoja te tržišnih i izravnih potpora u Karlovcu ugovorena vrijednost potpora od 254 milijuna kuna. U Karlovačkoj županiji ukupno je dograđeno, izgrađeno ili dograđeno 8 dječjih vrtića, ukupne vrijednosti odobrene potpore od gotovo 37 milijuna kuna. Za Karlovačku županiju je kroz 16.675 ugovora putem Programa ruralnog razvoja te tržišnih i izravnih potpora ugovoreno nešto više od milijarde kuna, a isplaćeno gotovo 872 milijuna kuna.

„Bilježimo najučinkovitiji program na razini svih EU fondova u RH. Samo na ovaj način, suradnjom između državnih i javnih institucija te regionalne i lokalne samouprave, možemo realizirati projekte koji doprinose razvoju gospodarstva, porastu zapošljavanja i demografskoj obnovi u ruralnim područjima. Čestitam Gradu na uspješnom korištenju EU sredstava te ulaganjima kojima unapređuju život u ruralnim sredinama“, istaknuo je državni tajnik Majdak prilikom otvorenja.

U ponedjeljak otvoreni dječji vrtić u Satnici Đakovačkoj vrijedan je 2,8 milijuna kuna te može primiti 20 djece i planirana su četiri nova radna mjesta, dok su gradnja i opremanje Dječjeg vrtića Novi Kućan u Varaždinu „Varaždin“ vrijedni 7,8 milijuna kuna, a u mogućnosti je primiti 54 djece u tri dobne skupine. U gradu Varaždinu iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno je 86,6 milijuna kuna te isplaćeno 43,5 milijuna kuna, a trenutačno je izgrađeno ili se gradi ili dograđuje 13 vrtića u vrijednosti 60 milijuna kuna na području Varaždinske županije, u kojoj je vrijednost ugovorene potpore iz Programa ruralnog razvoja nešto veća od 484 milijuna kuna.

Pisane vijesti