Ministrica Vučković posjetila Općinu Poličnik

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 28. kolovoza 2020. godine, prilikom svojeg posjeta Općini Poličnik sudjelovala na svečanoj sjednici Općine Poličnik te nazočila otvorenju i obilasku Centra za razvoj i edukaciju Poličnik, poznatom i kao pčelarski centar.

Centar za razvoj i edukaciju u Općini Poličnik produkt je moderne poduzetničko – poslovne infrastrukture te će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja u industrijama koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode. Ukupna vrijednost projekta iznosi 27,5 milijuna kuna, a Centar će pružati usluge inkubacije i konzultantske usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima, specijalizirane edukativne usluge poslovnim subjektima, zaposlenima, nezaposlenima, studentima i učenicima.

U sektoru pčelarstva, u 2020. godini bilježi se porast broja pčelara u odnosu na 2019. godinu i to za 4,7 %, kao i porast broja pčelinjih zajednica za 6 %. S povećanjem broja zajednica raste udio prodaje na veliko. Također, u 2018. proizvedeno je 7.440 tona meda,  dok je tijekom 2019. godine proizvodnja meda procijenjena na 8.373 tona. Tijekom 2019. godine zaustavljen je rast uvoza meda u Republiku Hrvatsku te se bilježi smanjenje uvoza za 24 % u odnosu na 2018., a izvoz se zadržao na približno jednakoj razini. Kao odgovor na izazove u sektoru definirane su tržišne mjere pomoći u skladu s Nacionalnim pčelarskim programom donesenim prošle godine u rujnu. Za provedbu Programa kroz 3 godine, od 2020. do 2022. godine, predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna.

„Projekt Centra za razvoj i edukaciju Poličnik je pokazatelj kako Općina Poličnik i Zadarska županija dijele naše ciljeve. Centar će biti iznimno važan za razvoj sektora pčelarstva, a  sama županija je izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu i ribarstvo. U predstojećem razdoblju na raspolaganju ćemo imati još više EU sredstava koja će, vjerujem, kroz niz kvalitetnih projekata dodatno unaprijediti razvoj poljoprivrede i ribarstva u Zadarskoj županiji te zajednice u cjelini,“ istaknula je ministrica Vučković na svečanoj sjednici povodom obilježavanja dana Općine.

Zadarska županija u kojoj se nalazi Općina Poličnik svojim plovilima je u 2019. godini ostvarila gotovo 47 % cjelokupnog ulova male plave ribe u Hrvatskoj, ima udio od 60 % u ukupnoj vrijednosti proizvodnje akvakulture u RH te ostvaruje skoro 70 % ukupne hrvatske količine i vrijednosti proizvodnje bijele morske ribe, a 75 % ulova plavoperajne tune je u 2019. godini namijenjeno za uzgajališta iz Zadarske županije. U luci Gaženica radi prometne povezanosti i riboprerađivačke industrije koja je iznimno razvijena na ovom području, ukupni godišnji iskrcaj ribe i drugih morskih organizama evidentiran za 2019. godinu iznosi 8,6 tisuća tona. Uz Gaženicu kao vodeće iskrcajno mjesto u Hrvatskoj ističe se i iskrcajno mjesto Vela Lamjana na otoku Ugljanu. Ukupni godišnji iskrcaj prošle godine u Veloj Lamjani iznosio je 5,2 tisuće tona.

Neka od najznačajnijih ulaganja u županiji kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo upravo su u potpunosti financirana izgradnja supra i infra strukture u ribarskoj luci Vela Lamjana, vrijedna gotovo 37 milijuna kuna, te rekonstrukcija postojeće infrastrukture u ribarskoj luci Gaženica, investicija vrijedna gotovo 28 milijuna kuna te u potpunosti financirana EU sredstvima. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo na području te županije ugovoreno je gotovo 532 milijuna kuna, a isplaćeno su 324 milijuna kuna. Također, kroz Program ruralnog razvoja te tržišne, izravne i nacionalne potpore u Zadarskoj županiji ugovoreno je gotovo 1,2 milijarde kuna putem 21.431 ugovora, od čega je isplaćeno 957 milijuna kuna. Za Općinu Poličnik u istom razdoblju ugovorena je vrijednost potpora od gotovo 24 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 22 milijuna kuna, a u navedene projekte spada i uređenje nerazvrstane ceste Poličnik – Lovinac.

Pisane vijesti