HAPIH preuzima provedbu označavanja meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, daljnju provedbu neobveznog sustava označavanja meda putem zaštićenog znaka Med hrvatskih pčelinjaka od 1. kolovoza 2020. godine preuzima Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Med hrvatskih pčelinjaka neobvezni je sustav označavanja kojeg provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.

Znak Med hrvatskih pčelinjaka postao je ujedno i sastavni  dio  nacionalne staklenke za med. Projekt nacionalne staklenke za med podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima. Korisnici Znaka su hrvatski pčelari (OPG, Objekti za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda) koji su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a koja se vodi u Hrvatskom pčelarskom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Kvaliteta meda koji nosi znak Med hrvatskih pčelinjaka kontrolira se u laboratoriju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Svaka staklenka koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka, ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima, na www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. 

Svi korisnici kao i potencijalni korisnici znaka Med hrvatskih pčelinjaka od 1. kolovoza 2020. godine, svoje zahtjeve za korištenje znaka, trebaju dostaviti na e-mail: oznacavanje@hapih.hr ili poštom na adresu: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, I. Gundulića 36b, 31 000 Osijek. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona: 031/227-651.

Zahtjev za korištenje znaka Med hrvatskih pčelinjaka, kao i Uvjete za neobvezno označavanje meda znakom Med hrvatskih pčelinjaka možete preuzeti na mrežnoj stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu: https://hhfp.hapih.hr/med/kako-postati-korisnik-med/.

Pisane vijesti