Nova ulaganja u poljoprivredu vrijedna 61 milijun kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak, 3. srpnja 2020., u Stonu 16 ugovora u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna u sklopu Programa ruralnog razvoja i 6 Odluka o dodjeli sredstava s odobrenim iznosom potpore od 5,5 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Samo dan ranije na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslano je 130 novih ugovora u sklopu Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna, a zaključno s petkom isplaćena je izvanredna mjera pomoći na račune gotovo 600 proizvođača tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara, vrijedna 9 milijuna kuna.

Novih 15 ugovora uručenih u Dubrovačko neretvanskoj županiji s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 1,7 milijuna kuna sveukupno čini 5.795 ugovorenih korisnika/projekata s odobrenim iznosom potpore od gotovo 648 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. Svrha potpore kroz tip operacije 6.3.1. je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju i povećanju njihove konkurentnosti. U Stonu je uručen i jedan ugovor za tip operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ ukupne vrijednosti 112 tisuća kuna. Ulaganje se odnosi na opremanje prostora dječjeg vrtića, a korisnik je Općina Lumbarda na otoku Korčuli.

Dodatno, Sveučilištu u Dubrovniku dodijeljena je potpora u iznosu od 3,7 milijuna kuna u okviru mjere II.1. „Inovacije“ Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Projekt Sveučilišta u Dubrovniku je izrada modularnog mrjestilište školjkaša i izrada platformi za uzgoj mlađi, koje će biti stopostotno financirane EU sredstvima. U sklopu mjere III.3. »Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi« za programsko razdoblje 2014. – 2020. te natječaja kojega je proveo FLAG Južni Jadran dodijeljene su stopostotne EU potpore projektima ulaganja u nabavu i opremanje montažnih objekata za maloprodaju ribe i školjkaša u Metkoviću, Lastovu, Slanome i Opuzenu te projektu adaptacije ribarnice u Veloj Luci.

U razdoblju od 2016. do sredine lipnja ove godine Dubrovačko-neretvanska županija je iz Programa ruralnog razvoja kroz 8.907 projekata ugovorila 255 milijuna kuna bespovratnih sredstava, pri čemu je isplaćeno gotovo 130 milijuna kuna. Dodatno, kroz izravna plaćanja, tržišne mjere i nacionalne potpore ugovoreno je 6.451 projekata ukupne vrijednosti ugovorene i isplaćene bespovratne potpore od gotovo 153 milijuna kuna.
„U 2016. godini potrošnja sredstava iz EU fondova iznosila je 3%, a u svibnju ove godine isplate su na 57%. Ugovoreno je više od 80% ukupno raspoloživih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, što ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz EU fondova, a ugovaranje i isplate se ubrzano nastavljaju. Samo jučer je diljem Hrvatske razaslano 130 novih ugovora vrijednih 45 milijuna kuna, uz današnjih 16 ugovora i 6 odluka zajedničke vrijednosti potpore 7,3 milijuna kuna, koje mi je osobito zadovoljstvo uručiti ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pred nama su i dodjele sredstava uslijed provedbe mjere pomoći poljoprivrednicima uslijed pandemije COVID-19, koja iznosi nešto više od 360 milijuna kuna, uz mjere pomoći koje su već u provedbi te ukupno vrijede gotovo 500 milijuna kuna. Ovoga tjedna je isplaćena i izvanredna mjera pomoći proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti stanje u sektorima te će na sve nastale poremećaje utjecati osiguranjem potrebnih sredstava i donošenjem novih mjera za ublažavanje posljedica problema u poslovanju uzrokovanih pandemijom“, naglašava ministrica Vučković.

Pisane vijesti