U Stubičkim Toplicama predstavljena strategija poljoprivrede 2020.-2030.

Državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek predstavio je u utorak, 30. lipnja 2020. godine u Stubičkim Toplicama nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 „Više od farme“, nastale kao rezultat suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke, rada domaćih i stranih stručnjaka te brojnih konzultacije s proizvođačima, znanstvenicima i širom javnošću. Također, dodijeljena su 42 nova ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 6,7 milijuna kuna za dodatne projekte u Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ostvarenje definirane vizije razvoja - „proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima”- postići će se ostvarenjem četiri zadana strateška cilja, (1)povećanjem produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, (2)jačanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, (3) obnovom ruralnog gospodarstva i unaprjeđenjem uvjeta života u ruralnim područjima te (4)poticanjem inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Aktivnosti za njihovo ostvarenje definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je nacrte razvojnih strategija hrvatske poljoprivrede i akvakulture u Vukovaru, Opuzenu, Splitu, Osijeku, Poreču, Varaždinu, Bjelovaru te Stubičkim Toplicama.

Strategiju pronađite na poveznici

Pisane vijesti