Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) objavila - Republika Hrvatska slobodna od bolesti plavog jezika

Na stranicama Svjetske organizacije za zdravlje životinja  (OIE - Organisation Mondiale de la Sante Animal), objavljena je samodeklaracija kojom se Republika Hrvatska proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika.

Prvi slučaj infekcije virusom bolesti plavog jezika Serotipom 4 u Republici Hrvatskoj (RH) zabilježen je u listopadu 2014. godine. S ciljem sprečavanja daljnjeg širenja te iskorjenjivanja bolesti, tijekom 2015. godine je započela obavezna kampanja cijepljenja svih goveda, ovaca i koza u RH, na trošak državnog proračuna. S obzirom na petogodišnju izuzetno uspješnu kampanju cijepljenja te kontinuirano pojačano nadziranje bolesti u goveda, ovaca i koza, bolest nije potvrđena u RH od siječnja 2017. godine. U skladu s poglavljem 1.6. i člankom 8.3.3. Koda Svjetske organizacije za zdravlje životinja, 29. svibnja 2020. godine prihvaćena je objava samodeklaracije kojom se RH proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika od 1. siječnja 2020. godine.

Objava samdeklaracije od strane OIE-a, kojoj je prethodila opsežna višegodišnja kontinuirana provedba veterinarskih mjera, još je jedan od dokaza uspješnog i predanog rada veterinarske struke u RH kojim se uz zaštitu zdravlja nacionalnog stada doprinijelo i zaštiti zdravlja životinja na razini EU te omogućilo olakšano trgovanje živim životinjama u pogledu ove bolesti na tržištima drugih zemalja.

Deklaracija se nalazi na sljedećim poveznicama:
https://www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Animal_Health_in_the_World/docs/pdf/Self-declarations/2020_05_Croatia_BTD_self-declaration.pdf
https://www.oie.int/en/animal-health-in-the-world/self-declared-disease-status/

Pisane vijesti