Ministrica Vučković u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak, 4. veljače 2020., održala je radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave u Općini Dubrovačko primorje, s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i s desetak predstavnika lokalnih poljoprivrednih gospodarstava. U rješavanju aktualnih pitanja dotaknuli su se, između ostalog, financiranja lokalnih projekata, strategije razvoja poljoprivrede, plana raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije.

U Općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora je bila izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, ukupne duljine 5250,06 m, u cilju osiguranja redovite vodoopskrbe kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja što nadalje omogućava povećanje životnog standarda stanovništva. Važna tema bila je razvoj lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz turizam, s obzirom da je zaključno s prvim mjesecom 2020. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo aktivno ukupno 8.035 OPG-a, od kojih njih 80 ima registriranu jednu ili više dopunskih djelatnosti, pri čemu njih 18 ima registriranu dopunsku djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u objektima, još 9 OPG-ova ima evidentiranu dopunsku djelatnost pružanja turističkih usluga, a četvero od njih ima registrirane obje djelatnosti.

Tako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz tip operacije 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” odobreno 25 projekata u iznosu od gotovo 9,3 milijuna kuna, od toga za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju 24 korisnika u iznosu 8,9 milijuna  kuna. Kroz tip operacije 6.4.1.“Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” odobreno je 3 projekta u iznosu od 2.7 milijuna kuna, pri čemu su za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju odobrena 2 projekta u iznosu 1,8 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Naglasak će biti na stvaranju sektorskih organizacija kao modela uspješnih organizacija koje integriraju temeljnu proizvodnju, proizvodnju sirovine te preradu i/ili  trgovinu. Povezivanje i udruživanje pravi je način za rast i razvoj, pa tako potičemo udruživanja primarnih proizvođača u proizvođačku organizaciju pomoću mjere 9“, istaknula je ministrica Vučković nakon održanih sastanaka.

Naime, jedna od tema u razgovora u Opuzenu, uz planove raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, bila je i potreba malih proizvođača da formiraju udruženja. U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova. Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz Mjeru 9, a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Nakon sastanaka u Općini Dubrovačko primorje i Opuzenu ministrica Vučković je posjetila Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, pri čemu je naglasak bio na zajedničkim projektima Instituta i Ministarstva poljoprivrede, koje se temelje na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih ili višegodišnjih studija koje se provode po potrebi, kao i na budućim istraživačkim projektima važnima za sektor ribarstva.

Pisane vijesti