EU sredstvima dograđen vrtić u Pleternici

Dječji vrtić Tratinčica u Pleternici dograđen je pomoću EU sredstava iz Programa ruralnog razvoja u tipu operacije „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.

Projekt je vrijedan 7,4 milijuna kuna, čime je vrtić proširen s dodatnih pet skupnih soba s garderobama i sanitarnim čvorovima te je kapacitet za smještaj povećan sa 100 na 250 djece.
 
U Pleternici kontinuirano jača potražnja za upisom u jaslice i dječji vrtić, roditelji su u potrebi za smještajem svoje djece s obzirom na svoja zaposlenja te sve svjesniji važnosti rane socijalizacije i edukacije najmlađih. Nadogradnja vrtića odnosno povećanje odgojno-obrazovnih skupina imat će brojne pozitivne efekte za mlade obitelji u Pleternici, ali i šire stanovništvo zahvaljujući otvaranju novih radnih mjesta. Općenito je na području Požeško – slavonske županije iz iste operacije financirano 12 projekata vrijednih 61 milijun kuna, njih čak 5 se odnosi se na ulaganja u dječje vrtiće, a jedan je upravo dječji vrtić u gradu Pleternici.
 
„Zajedničkim koordiniranim radom lokalne zajednice i državnih tijela u iskorištavanju mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije diljem Hrvatske iz Programa ruralnog razvoja izgrađeno ili rekonstruirano više od 200 vrtića, ulaganje vrijedno milijardu kuna. Time se direktno aktivno radi na prioritetu zadržavanja obitelji i mladost u Hrvatskoj, na hrvatskom selu, stvaranjem svih preduvjeta za kvalitetan, siguran i ugodan život. Još jedan uspješno realiziran projekt usmjeren prema najmlađima potvrda je da Grad Pleternica i Požeško – slavonska županija intenzivno rade na iskorištavanju EU fondova i koriste ih za razvijanje svojih sredina.“ – istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom otvaranja dograđenog vrtića.
 
Iz iste mjere će se u Pleternici financirati i izgradnja gradske tržnice, vrijedna 7,4 milijuna kuna. U županiji je kroz Program ruralnog razvoja uloženo 328 milijuna kuna, a putem mjera izravnih i tržišnih potpora još 323 milijuna kuna.

Pisane vijesti