Državni tajnik Tugomir Majdak otvorio modernu svinjogojsku farmu OPG-a Čolakovac vrijednu 7,1 milijun kuna


OPG Čolakovac iz Gradišta se bavi poljoprivrednom proizvodnjom od 2004. godine, a danas u uzgoju posjeduju 250 svinja te obrađuju 110 ha površina od čega 61 ha vlastite, i ostatak zemlje u zakupu. 

Novu investiciju u izgradnju moderne svinjogojske farme realizirali su u sklopu Mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjera 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ tip operacije 4.1.1. „Rekonstruk­cija, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – stočarstvo i peradarstvo i 4.1.2. „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“  iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. - 2020., ukupne vrijednosti projekta od 7,1 mil. kn i tražene potpore od 5,2 mil. kn.
 
U ime predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede, Marije Vučković, farmu je jučer, 29. listopada 2019. godine otvorio državni tajnik Tugomir Majdak uz nazočnost župana Bože Galića i načelnika općine Gradište Srećka Papca.
 
Tom je prilikom državni tajnik Tugomir Majdak izjavio: „Ovaj projekt primjer je kojim smjerom bi trebali krenuti naši stočarski OPG-ovi: realizacijom EU i nacionalnih mjera ruralnog razvoja povećati i modernizirati svoju proizvodnju te udruženi plasirati svoj proizvod na tržište. Budući klaonički kapaciteti u Vukovarsko-srijemskoj županiji kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dodatno će osigurati stabilan dohodak i prihod stočarskim gospodarstvima ovog područja.“

Kapacitet farme je 63 krmača i 360 tovljenika što će predstavljati i nukleus za uzgoj tovljenika godišnje proizvodnje od 1.800 komada u tovu u postojećim tovilištima ovog te ostalih OPG-ova u općini Gradište.
 
OPG Čolakovac član je Proizvođačke organizacije “Slavonski svinjogojac”, a trenutno isporučuje svinjske butove na području Istre za proizvodnju “Istarskog pršuta” te će dovršetkom ovog EU projekta povećati svoju proizvodnju i isporuku.
 

 

Pisane vijesti