Ministrica Vučković otvorila sajam „S klobasicom u EU 2019.“

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je sajam „S klobasicom u EU 2019.“ u Svetom Petru u Šumi, jedinstvenu manifestaciju kojom se promoviraju autohtoni hrvatski proizvodi kakva je istarska kobasica. Istarska kobasica rezultat je iskustva i umijeća mnogih generacija istarskih proizvođača, a za razliku od istarskog pršuta koji se čuvao za posebne prilike, istarska kobasica se redovito nalazila na jelovniku istarskih seoskih domaćinstava. 
 
„Ministarstvo poljoprivrede podržava promociju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a posebice proizvoda dodane vrijednosti, kao što su tradicijski proizvodi, kojima Hrvatska obiluje. To su gospodarski važni proizvodi, koji su dio našeg gastronomskog identiteta i glavni adut naše ugostiteljsko-turističke ponude.“,
 
izjavila je ministrica Marija Vučković.
 
Upravo kroz ovaj sajam želi se skrenuti pozornost na dugu tradiciju proizvodnje kobasičarskih proizvoda kako u Istri tako i cijeloj Hrvatskoj te se doprinosi povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača što je od velike važnosti za održivost proizvodnje i s njom povezanih, okolišnih i društvenih funkcija poljoprivrede.
 
„Vrijedni i poduzetni istarski proizvođači prepoznali su važnost označavanja europskim oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla. Od 23 proizvoda koliko ih je Hrvatska do sada zaštitila u Europskoj uniji, dva su istarska, na nacionalnoj razini imaju zaštićena tri proizvoda, a u pripremi je i zajednička dokumentacija sa Slovenijom za nacionalnu zaštitu Istarske kobasice.“, dodala je ministrica Vučković.
 
Sajam “S klobasicom u Europu 2019.” od 2013. godine organizira općina Sveti Petar u Šumi, u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre i Udrugom senzornih analitičara Gustus iz Pazina, čija stručna komisija provodi ocjenjivanje svih vrsta kobasica koje se predstavljaju na sajmu. Sajam okuplja proizvođače kobasice iz većine hrvatskih regija i susjednih država. 

Pisane vijesti