Zahtjevi kvalitete hrane uključuju, prema potrebi, jedan ili više sljedećih parametara podjele:
- klasifikaciju, kategorizaciju i naziv hrane,
- fizikalna, kemijska, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva te sastav hrane,
- vrstu, fizikalno-kemijska i senzorska svojstva određenih sastojaka koji se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi hrane,
- postupke koji se primjenjuju u proizvodnji i preradi
- te dodatne zahtjeve označavanja hrane,
- metode koje je utvrdila Europska unija radi kontrole propisanih zahtjeva kvalitete hrane
Zakonski akti
- Zakon o poljoprivredi (NN br. 118/18, NN br. 42/20, NN br. 127/20, Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, NN br. 52/21 i 152/22)
- Delegirana uredba Komisije (EU) br. 1040/2014 o izmjeni Direktive Vijeća 2001/112/EZ o voćnim sokovima i određenim sličnim proizvodima namijenjenim prehrani ljudi radi prilagodbe njezina Priloga I. tehničkom napretku
Podzakonski akti
Propisi koji su u potpunosti usklađeni sa zakonodavstvom EU:
Nacionalni propisi koji propisuju zahtjeve kvalitete
Proizvodi koji su zakonito stavljeni na tržište u drugim državama članicama Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili u Turskoj, ako su proizvedeni u skladu s nacionalnim zakonodavstvom koje osigurava jednaku razinu zaštite javnog interesa, ispunjavaju zahtjeve utvrđene predmetnim pravilnicima te se mogu staviti na tržište, osim ako je postupak proveden u skladu s Uredbom (EZ) br. 764/2008 Europskog parlamenta i Vijeća od 9. srpnja 2008. o utvrđivanju postupaka koji se odnose na primjenu određenih nacionalnih tehničkih propisa na proizvode koji se zakonito stavljaju na tržište u drugoj državi članici i o stavljanju izvan snage Odluke br. 3052/95/EZ (SL L 218, 13.8.2008., str. 21.).
- Pravilnik o proizvodim sličnim čokoladi, krem-proizvodima i bombonskim proizvodima, Narodne novine, br. 73/2005, 69/2008 i 141/2013
- Pravilnik o smrznutim desertima, Narodne novine, br. 20/2009 i 141/2013
- Pravilnik o sirevima i proizvodima od sireva, Narodne novine, br. 20/2009 i 141/2013
- Pravilnik o kakvoći uniflornog meda, Narodne novine, br. 122/2009 i 141/2013
- Pravilnik o jestivim uljima i mastima, Narodne novine, br. 11/2019, 117/2021
- Pravilnik o soli, Narodne novine, br. 70/2019
- Pravilnik o pivu, Narodne novine, br. 142/2011 i 141/2013
- Pravilnik o mesnim proizvodima, Narodne novine, broj 62/2018
- Pravilnik o žitaricama i proizvodima od žitarica, Narodne novine, br. 101/2022 i 103/2024
Kategorije hrane za koje nisu propisani standardi kvalitete moraju udovoljavati propisanim zahtjevima zdravstvene ispravnosti/sigurnosti hrane i zahtjevima označavanja hrane.