U Službenom listu Europske unije, L 59 od 27. veljače 2019. godine objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/332 o upisu naziva ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“ (ZOI) u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
„Hrvatska danas ima 21 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Čestitam članovima udruženja – maslinare koji su očuvanjem tradicije i usavršavanjem proizvodnje doveli ovo ulje na europsku i svjetsku gastro kartu s dodanom vrijednošću, a dugogodišnji put do oznake isplatit će se kroz prepoznavanje kvalitete, truda i rada.“,
izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.
Naziv Ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“ „Istra“ (ZOI) zaštićen je u Republici Hrvatskoj od svibnja 2017. godine, a sada i na području cijele Europske unije. Proces zaštite naziva „Istra“ (ZOI) započeo je u lipnju 2013. godine, kada je Klaster Istarskih maslinara, gospodarsko interesno udruženje uzgajivača maslina, prerađivača maslina i trgovaca maslinovim uljem iz Vodnjana, podnio Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“.
Ministarstvo poljoprivrede je u travnju 2015. godine donijelo prvo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“, a u srpnju iste godine Europskoj komisiji je upućen zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti „Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“ na razini Europske unije. Objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Istra“ (ZOI) upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te postaje zaštićen na području cijele Europske unije.
„Istra“ (ZOI) je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline
(Olea europaea L.) isključivo mehaničkim postupcima i to od sljedećih sorti maslina: buga
(sinonim: črna), buža, črnica, drobnica, istarska belica
(sinonimi: istrska belica, istarska bjelica, bianchera), karbonaca, mata, plominka, puntoža, rošinjola, štorta, žižolera, frantoio, leccino, maurino, moraiolo, pendolino i picholine. Ekstra djevičansko maslinovo ulje „Istra“ (ZOI) sadrži najmanje 80% udjela ulja dobivenog od navedenih sorti maslina koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima. Područje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ (ZOI) ograničeno je na dio hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.
Uz naziv „Istra“, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med i Lička janjetina. Za ove proizvode samo EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Pisane vijesti |
Maslinarstvo